Van Garderen: De klassementsman voor wie het maar niet lijkt te lukken
Arjen T'Sjoen
| 0 reacties

Van grote Amerikaanse rondehoop naar man bij wie het niet meer lijkt te lukken

Van Garderen: De klassementsman voor wie het maar niet lijkt te lukken

Al jaren is Tejay Van Garderen een klassementsman met enorm veel talent. Hij heeft een uitstekende tijdrit en ook bergop kan hij erg lang aanklampen. Hij werd de nieuwe Amerikaanse rondehoop genoemd, maar toch is het al sinds 2014 geleden dat hij nog eens een goed klassement kon neerzetten.

Tejay Van Garderen werd in 2010 prof bij de Amerikaanse topploeg Team HTC-Columbia. Hij werd er ploegmaat van ondermeer Mark Cavendish, Matthew Goss en Tony Martin. De jonge Amerikaan liet al snel zien waanzinnig veel talent te hebben en eindigde meteen als derde in de Dauphiné.

In 2012 maakte hij dan de overstap naar BMC waar hij als grote belofte werd binnengehaald. De Amerikaan met Nederlandse roots eindigde als vijfde in de Tour en won het jongerenklassement. Twee jaar later lukte het Van Garderen nogmaals om vijfde te worden in de Tour de France, maar daar stokte de machine.

Ziekte en valpartijen

Op dat moment was de Amerikaan nog altijd maar 25. De ideale leeftijd dus om de komende jaren voor het podium te gaan meestrijden in een grote ronde, maar dat gebeurde nog steeds niet. In 2015 leek Van Garderen wel kans te maken op het eindpodium. Na 16 etappes stond hij op een derde plek in het algemene klassement, maar met koorts moest hij toen in de zware etappe naar Pra-Loup afstappen.

In de Vuelta enkele weken later stond Van Garderen opnieuw als favoriet en kopman aan de start. Dit keer ging de Amerikaan zwaar onderuit en brak hij zijn schouder. Sindsdien stond Van Garderen enkel nog met veel ambities aan de start zonder die nog te kunnen waarmaken. Vooral bergop leek de Amerikaan vaak onder de druk te bezwijken. Zijn toenmalige werkgever BMC gaf het ook wat op en liet Van Garderen zijn focus verleggen naar etappezeges. Het stelde geen speciaal klimteam meer op in de grote rondes.

Intussen rijdt Van Garderen voor EF Education-First om naar eigen zeggen zijn carrière nieuw leven in te blazen. Ondanks die ambities mag hij een goed klassement wederom vergeten in de Tour. Na een uitstekende Dauphiné met een tweede plek in het eindklassement leek Van Garderen te starten als outsider, maar het liep al snel weer mis. Hij verloor in de zware bergrit naar La Planche des Belles Filles opnieuw ruim zeven minuten en zal voor de rest van de Tour knechten voor Rigoberto Uran. Vrijdag ging hij ook nog eens hard tegen de grond. De Amerikaan lijkt aan herbronning toe te zijn op een kruispunt in zijn carrière.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

03/10/2020 - 25/10/2020 Giro
20/10/2020 - 08/11/2020 Vuelta
24/10/2020 Cyclocross Ruddervoorde
25/10/2020 Parijs-Roubaix
31/10/2020 Ronde van Lombardije

Nieuwste reacties