Belgen opnieuw aan het feest in de Tour: fenomenale Thomas De Gendt ziet eeuwige aanvalslust beloond worden
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 77 reacties

Fenomenale Thomas De Gendt wint achtste etappe in de Tour de France

Belgen opnieuw aan het feest in de Tour: fenomenale Thomas De Gendt ziet eeuwige aanvalslust beloond worden
Foto: © photonews

Tweede ritzege voor de Belgen in deze Ronde van Frankrijk. Thomas De Gendt was de sterkste vluchter in de achtste etappe met aankomst in Saint-Etienne en zag zo zijn eeuwige aanvalslust beloond worden.

Er zijn zo van die dagen... dat er werkelijk niets te doen is aan eeuwige vluchter Thomas De Gendt. Wel, zaterdag was het weer tijd voor zo'n huzarenstukje. De Gendt bleef als laatste vluchter over van een groepje van vier en bleef in het slot nipt Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot voor. 

De Gendt had al vroeg in de etappe het gezelschap van drie andere renner gekregen: Niki Terpstra (Total-Direct Energie), Ben King (Dimension Data) en Alessandro De Marchi (CCC). Ondertussen moest het peloton over vier beklimmingen van tweede categorie en twee klimmetjes van derde categorie. Onderweg pakte De Gendt zoveel mogelijk punten voor het bergklassement. 

Alleen De Marchi volgt

Op de Côte de la Croix de Part gooide De Gendt Terpstra en King overboord, alleen De Marchi bleef bij de Oost-Vlaming. De Italiaan ging even uit de bocht, maar De Gendt wachtte wijselijk op de ploegmaat van Greg Van Avermaet. Het duo ging dan ook samen naar de slotklim op de Côte de la Jaillère. De Gendt had nog één laatste cartouche over en ook De Marchi moest er aan geloven.

De Gendt ging solo door en had nog een minuut op het uitgedunde peloton. Maar de Lotto Soudal-renner hield verrassend goed stand. Er kwam dan toch een reactie uit het peloton. Alaphilippe ging er als een speer vandoor en alleen zijn landgenoot Pinot kon het wiel van 'Loulou' houden. Alaphilippe ging niet alleen op zoek naar ritwinst, maar ook naar de gele leiderstrui die hij opnieuw kon heroveren. 

Geel voor 'Loulou'

Bovendien pakte de renner van Deceuninck-Quick.Step nog 5 bonificatieseconden en kwam zo tot op 1" van gele trui Ciccone. Pinot en Alaphilippe kwamen dichter en dichter, maar De Gendt hield verrassend stand. HIj pakte de ritzege en zorgde zo voor een nieuw huzarenstukje. Alaphilippe sprintte naar de tweede plek en mag op 'le quatorze juillet' het geel aantrekken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

29/02/2020 Omloop het Nieuwsblad
01/03/2020 Kuurne-Brussel-Kuurne
07/03/2020 Strade Bianche
08/03/2020 - 15/03/2020 Paris-Nice
11/03/2020 - 17/03/2020 Tirreno-Adriatico

Nieuwste reacties