Op naar één van de meest succesvolle Tours voor de Belgen sinds de eeuwwisseling?
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 10 reacties

Op naar één van de meest succesvolle Tours voor de Belgen sinds de eeuwwisseling

Op naar één van de meest succesvolle Tours voor de Belgen sinds de eeuwwisseling?
Foto: © photonews

Het is maandag de tiende etappe in de Tour. Het zou ons verbazen moest er opnieuw een Belg winnen, want de tiende rit is opnieuw een kans voor de sprinters. Maar laat één ding duidelijk zijn: wij Belgen hebben het eerste deel van de Tour gekleurd.

Was het Le Grand Départ in Brussel die ons Belgen geïnspireerd heeft? Of het feit dat Eddy Merckx 50 jaar geleden zijn eerste van vijf Tours won? Het was alleszins een eerste Tour-week om van te smullen voor toch wel hét koersland bij uitstek. Met twee ritzeges van Thomas De Gendt en Dylan Teuns als kers op de taart. 

Van Steegmans en Boonen in ... 2007 geleden

Nog voor de eerste rustdag staat de Belgische zegeteller al op twee stuks. Dat is al van 2007 met Tom Boonen en Gert Steegmans geleden. Mits iets meer geluk was de hattrick zelfs al binnen. Benoot werd een keer tweede, Van Aert ook. Ook Meurisse, Philipsen, Naesen, Stuyven, Van Avermaet finishten allemaal al minstens een keer in de top 5. Wat een weelde!

Wat een vuurdoop voor Van Aert

Eén van die Belgische smaakmakers was ongetwijfeld Wout Van Aert. En dat in zijn eerste Tour. Eerst leverde hij een grote bijdrage in de overwinning van de ploegentijdrit in Brussel en daarna strandde hij ook nog op een tweede plek in de etappe die Peter Sagan won.

Een aangename kennismaking met de Tour voor de drievoudige wereldkampioen veldrijden, die ook nog indruk maakte door kilometers aan de kop van het peloton te beuken in de finale van de etappe die ploegmaat Dylan Groenewegen won. 

Belgen in de bollen

Greg Van Avermaet pakte in de eerste etappe meteen de bolletjestrui, maar de renners van Lotto Soudal namen het commando over. Tim Wellens is momenteel leider in het bergklassement en blijft ploegmaat en kamergenoot Thomas De Gendt voor. Met ritwinnaar Dylan Teuns, Xandro Meurisse en Tiesj Benoot is de helft van de voorlopige top 10 Belgisch gekleurd. 

Sterke Stuyven

Jasper Stuyven verzamelde dan weer een hele rist aan top 10-noteringen. In totaal eindigde hij in 6 van de 8 ritten in lijn in de top 10. Het lijkt wel of de Leuvenaar opnieuw de klassiekers van 2018 rijdt, waar hij de meest regelmatige renner was en zo goed als over al bij de eerste tien eindigde. Vandaag op naar top 10-plaats nummer 7? Indrukwekkende cijfers!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

28/11/2020 GP Kortrijk
05/12/2020 Cyclocross Boom
06/12/2020 Dendermonde
13/12/2020 GP Zonhoven
19/12/2020 Cyclocross Asper-Gavere

Nieuwste reacties