Vrees voor nieuw wondergoedje en dopingmiddel in de Tour: "Er wordt vooral mee geëxperimenteerd"
Redactie
| 9 reacties

Spierversterkend dopingmiddel Aicar zou gebruikt worden in Tour de France

Vrees voor nieuw wondergoedje en dopingmiddel in de Tour: "Er wordt vooral mee geëxperimenteerd"
Foto: © photonews

Aicar zou het nieuwe dopingmiddel in het peloton zijn. Het spierversterkende en vetverbrandend middel wordt volgens insiders zelfs ook in de Tour gebruikt. Dopingjager Peter Van Eenoo twijfelt echter aan het nieuwe 'tovermiddel'.

Het is de Nederlandse krant De Telegraaf die met het nieuws over Aicar kwam. Het nieuwe wondergoedje zou in poedervorm terug te vinden zijn in het peloton, waardoor renners het in hun water of energiedrank opnemen. Aicar werkt spierversterkend en vetverbrandend. Het zorgt er bovendien voor dat de toename van het aantal rode bloedlichaampjes veel hoger ligt. 

Ideaal voor duursporten, al is het effect bij topsporters nog niet gemeten. Het verboden middel werd in 2008 gebruikt door zwemmers op de Spelen in Peking, maar ook in 2012 was er al sprake van Aicar in het peloton. 

'Onderzoek net op laag pitje'

"Het verbaast me niet dat Aicar in de wielersport wordt gebruikt", aldus Van Eenoo in De Telegraaf. "Het kan ook geen toeval zijn dat enkele WADA-laboratoria onlangs gewaarschuwd zijn over Aicar en dat nu ook geluiden vanuit het wielrennen komen. Er is het verzoek gekomen om grotere inspanningen te verrichten om Aicar op te sporen. Wij hadden het onderzoek naar dit product juist op een laag pitje gezet omdat we het niet meer als een groot probleem zagen."

Aicar is bovendien moeilijk op te sporen. Het is namelijk een lichaamseigen middel. Al is het nog niet wetenschappelijk bewezen wat het effect op de mens is. "Nergens is bewezen dat dit product een direct effect op topsportprestaties heeft. Daarbij moet je ook grote hoeveelheden nemen voordat het enig effect kan hebben. Ik vrees dat er momenteel vooral met Aicar geëxperimenteerd wordt", besluit Van Eenoo. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

28/11/2020 GP Kortrijk
05/12/2020 Cyclocross Boom
06/12/2020 Dendermonde
13/12/2020 GP Zonhoven
19/12/2020 Cyclocross Asper-Gavere

Nieuwste reacties