Lotto Soudal geeft gebruik van ketonen, al dan niet structureel, toe: "Er hoeft geen taboe op te rusten"

Redactie
| 12 reacties
Lotto Soudal geeft gebruik van ketonen, al dan niet structureel, toe: "Er hoeft geen taboe op te rusten"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Ketonen zijn sinds enkele dagen hét gespreksonderwerp in de Ronde van Frankrijk. Bij Jumbo-Visma gaven ze als eerste toe dat het voedingssupplement gebruikt wordt, maar ook Soudal Lotto geeft het gebruik nu toe.

Ketonen zijn legaal, maar toch is er in en buiten het peloton heel wat rond te doen. "Mijn eerste ervaring met ketonen was in de Tour van zoveel jaar geleden, toen Sky het gebruikte om zijn Tourwinnaar op gewicht te zetten", aldus Servaas Bingé, ploegdokter van Soudal Lotto. "Een jaar later heb ik op een congres in Gent met professor Clarke kunnen praten."

Bingé laat bovendien weten dat niet elke renner van de ploeg het gebruikt. "Daarna hebben we met de ploeg ook ons huiswerk gemaakt en het intern getest. We hebben de renners die het willen gebruiken geadviseerd hoe ze dat moeten doen. Er zijn dus enkele renners die het gebruiken en andere renners doen dat dan weer niet. We gebruiken het in de ploeg, maar niet structureel", aldus Bingé bij Sporza.

Geen taboe nodig

"Voor ons als medische staf is de prestatie van de renner uiteraard belangrijk, maar zijn gezondheid heeft onze absolute prioriteit. Het is ook onze taak om de voor- en nadelen te bestuderen als renners iets nieuws willen gebruiken qua training of voeding."

Ondanks de legaliteit van het product, blijven ketonen taboe. "Eigenlijk is het gewoon voeding. Net zoals je koolhydraten, vetten of proteïnen hebt, heb je nu ook ketonen als extra energiebron. Er hoeft dus geen taboe op te rusten. Of het voor betere resultaten zorgt? Moeilijk te zeggen, want je hebt geen referentie. Je moet vooral luisteren naar de renner zelf. Hoe voelt hij zich erbij? Herstelt hij beter?"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties