Belgische klimmer pleit voor opvallend voorstel: "Schaf de rustdagen af in een grote ronde"
Redactie
| 9 reacties

Jan Bakelants pleit ervoor om de rustdag in grote rondes af te schaffen

Belgische klimmer pleit voor opvallend voorstel: "Schaf de rustdagen af in een grote ronde"
Foto: © photonews

Na tien dagen koers kregen de renners in de Tour dinsdag een eerste rustdag voorgeschoteld. Voor velen erg welgekomen, al vindt Jan Bakelants (Team Sunweb) dat de rustdag maar beter afgeschaft kan worden.

Vele renners kijken uit naar de eerste rustdag, toch ziet Jan Bakelants vooral argumenten om die rustdag af te schaffen. "De dag na de rustdag. Jaren was het dé angst­gegner van het peloton", vertelt de Sunweb-renner in zijn column in Het Nieuwsblad. "Ik zat op de eerste rij toen Joaquin Rodriguez in de Vuelta 2012 een oplawaai kreeg van Alberto Contador op weg naar Fuente Dé."

"Ook in de Tour kregen we na de rustdag geregeld een fikse bergrit. De klassementsrenners moesten dan op de rustdag de cols in trekken om het klimritme te onderhouden. Bij elke renner was er de schrik hoe hun lichaam zou reageren. Niet zelden zakten er renners door het ijs of finishten buiten tijd. Remember Finhaut-Emosson in 2016."

'Renners worden gespaard'

Maar in deze editie gaat het er anders aan toe. "Dit jaar is de Tourorganisatie mild. Twee vlakke ritten na elke rustdag. De renners worden gespaard. Al denk ik dat veel renners niet zouden rouwen als er geen rustdag meer zou zijn. Gewoon blijven koersen. Iedereen zou er overigens beter van worden. Echt rusten doen renners toch niet op een rustdag."

"Niemand in Vlaanderen zit te wachten op een herhaling van Thuis of Buren"

"Vierentwintig uur is veel te kort om te herstellen van tien dagen koers. Bovendien zouden de renners zonder die rustdagen twee dagen vroeger thuis zijn. Geloof me, dat alleen al is hen goud waard.

Bovendien ziet Bakelants ook voordelen voor de kijker thuis. "Want eerlijk, op zo'n dag zonder koers, zit iedereen een beetje in een zwart gat. Het ritme valt weg. Zelfs ik viel gisteren op hoogtestage in Livigno in een wak. Ik had dan nog het geluk te kunnen kijken naar de mooie bergen. De mensen in Vlaanderen moesten het stellen met herhalingen van Thuis en Buren. Daar zit nu eens niemand op te wachten."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

03/08/2021 - 07/08/2021 Ronde van Burgos
14/08/2021 - 05/09/2021 Vuelta
30/08/2021 - 05/09/2021 BinckBank Tour
31/08/2021 Clasica San Sebastian

Nieuwste reacties