Pinot klimt het best op Tourmalet, Alaphilippe rijdt verder weg van Thomas
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 9 reacties

Thibaut Pinot rijdt naar ritzege op Tourmalet

Pinot klimt het best op Tourmalet, Alaphilippe rijdt verder weg van Thomas
Foto: © photonews

Op weg naar de top van de Tourmalet moesten alle klassementsmannen hun kaarten op tafel gooien en zo gebeurde het ook. Quintana, Martin en Thomas kregen het zwaar. Alaphilippe gaf geen krimp en mag dromen van Tourwinst. De ritzege was voor zijn landgenoot Thibaut Pinot.

In de vlakke aanloop sprongen zeventien renners al snel weg. Ook Wellens was erbij en kon dus weer op zoek naar punten voor het bergklassement. Calmejane, Gesbert, Henao, Haller, Kämna, Ladagnous, Guillaume Martin, Mohoric, Nibali, Sagan, Luis Leon Sanchez, Sicard,  Taaramäe, Verona, Vuillermo en Zakarin zaten mee in de ontsnapping.

De Soulor was een eerste zware brok. Bij de favorieten lag het tempo alvast veel te hoog voor Romain Bardet, die aan een wel bijzonder lange lijdensweg begon. De kopman van AG2R zou een pak minuten aan de broek krijgen en zal geen rol van betekenis meer spelen in deze Tour. Opvallend was dat ook Adam Yates in moeilijkheden zat.

WELLENS SPROKKELT OP SOULOR

In de kopgroep toonde Wellens zich gretig in zijn zoektocht naar punten voor de bollen. Nibali en Gesbert zorgden wel voor de nodige tegenstand, maar Wellens kwam desalniettemin als eerste boven. Deze drie gingen even samen door, om nadien toch weer het gezelschap te krijgen van Sanchez, Zakarin, Calmejane, Kämna en Sicard.

Die laatste had wel zin een solo, maar werd overvleugeld door zijn landgenoot Gesbert. Op de Tourmalet had Yates, die in de afdaling van de Soulor was teruggekeerd, het alweer snel zitten. Ook voor Daniel Martin, het nummer elf van het klassement, ging al gauw te rap. Op tien kilometer van de aankomst werd Gesbert ingerekend en enkele meters verderop loste Quintana al uit de groep der favorieten.

WERK VAN GAUDU EIST ZIJN TOL

Barguil voelde zich wel nog goed. De Franse kampioen ging van achteruit aanvallen. Zijn poging behoorde met meer dan vijf kilometer te gaan tot het verleden, vooral door het inleidende werk van Gaudu. Porte en Mas kregen het hierdoor ook lastig. De groeibriljant van Groupama-FDJ zette zich op 3,5 km van de finish aan de kant.

Jumbo-Visma nam het commando over, met onder meer nog een uitstekende De Plus. Nadien liet die het over aan Bennett, die op zijn beurt Fuglsang wist te kraken. Bij een aanval van de verrassende Buchmann moest zowaar Thomas de rol lossen. Zes koplopers reden nog samen naar boven.

PINOT MET FINALE VERSNELLING NAAR WINST

Pinot had nog een versnelling in huis en reed zo naar de winst. Alaphilippe werd tweede en is stilaan volwaardig kandidaat voor eindwinst. Achter de twee Fransen finishten Kruijswijk, Buchmann, Bernal en Landa het dichtst.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties