Wie pokert er op het dak van de Tour? Colombiaanse berggeiten of Ineos-duo?

Simon Wauters
Simon Wauters
| 0 reacties
Wie pokert er op het dak van de Tour? Colombiaanse berggeiten of Ineos-duo?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

In de Ronde van Frankrijk staat vrijdag een korte, maar zware etappe op het programma. Het peloton passeert onder meer het dak van de Tour.

Donderdag passeerde het peloton al drie keer op een top boven de tweeduizend meter, met de Col du Galibier (2.642 meter) als uitschieter. Vrijdag bereiken de renners het dak van de Tour: de top van de Col de l’Iseran ligt op 2.770 meter.

Met Nairo Quintana als ritwinnaar en Egan Bernal als eerste van de mannen voor de eindzege, deden twee Colombianen het donderdag uitstekend.

“Je merkt dat die mannen het gewoon zijn om op zulke hoogtes rond te rijden”, vertelde Steven Kruijswijk achteraf.

Vrijdag moeten de renners 126 kilometer afwerken. Na twee cols van derde en één van tweede categorie beginnen ze op zo’n vijftig kilometer van de streep aan de Col de l’Iseran. De weg naar het dak. Nog meer dan honderd meter hoger dan het hoogste punt van donderdag.

Als de hoogte echt zo’n grote rol speelt als wordt gezegd, kunnen de Colombianen opnieuw een serieuze slag slaan. Bernal zal wel wachten tot de Montée des Tignes. Maar wat als Quintana zich opnieuw zo goed voelt en er al –vroeg- op de Iseran aan begint?

Quintana staat momenteel zevende op 3’54” van Julian Alaphilippe en op 2’19” van het podium. De grote vraag is of het Ineos-duo Bernal – Geraint Thomas dan hun podiumplek gaat verdedigen of durft te pokeren.

Quintana was na woensdag uit de top tien gezakt en vormde niet echt een bedreiging voor het podium. Hij pakte echter bijna vijf minuten terug op landgenoot Bernal en meer dan vijf minuten op de andere klassementsmannen.

Mannen als Kruijswijk en Emanuel Buchmann kunnen uitstekend volgen, maar lijken de Franse gele trui niet meer van de wijs te kunnen brengen. Thomas probeerde het donderdag wel, maar oogt niet super

Quintana zou in de Alpen wel eens kunnen worden wat Thibaut Pinot in de Pyreneeën was. Als de Colombiaan zich vrijdag even goed voelt als donderdag, kan hij opnieuw een gooi doen naar de ritzege en zich zo andermaal in de strijd om het podium gooien.

Bernal zit vrijdag in een vreemde positie. Enerzijds is het een luxe dat zowel een landgenoot als een ploegmaat Alaphilippe het vuur aan de schenen kan leggen. Langs de andere kant zou die landgenoot echter ook zijn ploegmaat van het podium kunnen duwen.

De etappe via het dak van de Tour naar de top van de Montée des Tignes belooft alvast vuurwerk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties