Winnaar van 2014 voert nummertje op, Egan Bernal pakt zondag op zijn 22ste al de eindzege in de Tour

Winnaar van 2014 voert nummertje op, Egan Bernal pakt zondag op zijn 22ste al de eindzege in de Tour
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De ingekorte bergrit heeft niet meer voor spectaculaire aanvallen gezorgd van renners uit de top vijf. Alaphilippe tuimelde wel nog van het podium. De eindwinst van Egan Bernal kwam op geen enkel moment in gevaar. Vincenzo Nibali kleurde de etappe wel met een fraaie solo.

Aanvankelijk dreigde de rit even geannuleerd te moeten worden, maar de weergoden keerden net op tijd hun kar. Slechts 59 kilometer was er af te leggen en dus moesten de vroege vluchters er wel heel vroeg bij zijn. Na samensmelting van twee groepen ontstond één ruime kopgroep van 29 met daarbij de Belgen Backaert, Keukeleire, Stuyven, Teuns en Van Melsen.

Er kwam nog een tevergeefse tegenreactie van De Gendt en Wellens, maar op de slotklim was het op de pure berggeiten. Gallopin, Nibali, Woods en Zakarin wrikten zich los voorin. Eerst Périchon en later ook Fraile sloten nog aan. Van de klassementsmannen moest Porte als eerst lossen en zo stond de plek van de Australiër in de top tien op het spel.

DE PLUS OPNIEUW STERK

Onder impuls van een alweer sterke De Plus hielden de zes leiders minder dan een minuut over met dertien kilometer te gaan. Alaphilippe kreeg het op dat moment ook al moeilijk: het podium in Parijs bleek net te hoog gegrepen. Nibali reed alleen weg in de kopgroep en bleek over goede benen te beschikken aan het eind van deze Tour. 

De Haai van Messina hield goed stand tegenover de groep der favorieten. Door het wegvallen van Alaphilippe waren verdere aanvallen niet meer nodig of niet meer mogelijk bij de favorieten. Ze legden zich neer bij de hiërarchie. Dat betekent het volgende voor het eindklassement: Bernal op 1, Thomas op 2 en Kruijswijk als derde op het podium.

MOVISTAR KOMT TE LAAT

In de laatste honderden meters kwam er nog een sprongetje Movistar-mannen Valverde en Landa, maar ze kwamen te laat om Nibali nog van zijn verdiende ritzege te houden. Desondanks is de bolletjestrui in Parijs niet voor laatstgenoemde, die is voor Bardet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties