Van medailles op WK mountainbike via journalistieke dromen naar Tourwinst: portret van Egan Bernal
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Egan Bernal vertoonde al snel signalen van een topper

Van medailles op WK mountainbike via journalistieke dromen naar Tourwinst: portret van Egan Bernal
Foto: © photonews

Egan Bernal is de winnaar van de Ronde van Frankrijk 2019. Maar wie is hij voorts nog? Allemaal niet evident om in te schatten, want als Zuid-Amerikaan speelt zijn verleden zich niet meteen af in de buurt van de Lage Landen. Toch is er voldoende info over hem gekend om een beeld te schetsen.

Als er één ding zeker is, is dat het er al van jongsaf in zit. Daarom was zijn potentieel als toekomstig Tourwinnaar nog niet zichtbaar , maar wel kon hij al op jonge leeftijd enorm goed sturen op een tweewieler. Naast dat talent krijgt een andere bepaalde kwaliteit vroeg vorm: voor iets moeten knokken.

Dat is nog wel vaker het geval in Zuid-Amerikaanse landen, waar ze er echt voor moeten knokken om het uiteindelijk te kunnen maken als profrenner. Ook Bernal zat in hetzelfde schuitje: hij moest op sociale media bedelen voor financiële middelen om naar het Noorse Lillehammer te kunnen afreizen voor het WK mountainbike voor junioren.

MEDAILLES BLIJVEN KOMEN

Op de Panamerikaanse kampioenschappen reed hij naar de derde plaats. In datzelfde kampioenschap bewees hij een jaar later al een stap verder te staan door de gouden medaille te veroveren. Opnieuw nam hij op het WK mountainbike deel aan de cross-country voor junioren, deze keer in Andorra. Bernal nam het brons mee naar huis.

De jonge Colombiaan lonke naar het wegwielrennen, maar er moest in de eerstvolgende jaren ook stevig gestudeerd worden. Dat deed hij onder andere aan de Universidad de la Sabana, al was zijn fiets nooit ver weg. Er werd wel een carrière in de journalistiek overwogen. Het was dus een jongen met verschillende passies, maar uiteindelijk haalde de liefde voor de fiets het. Verstandige keuze.

DOORBRAAK IN ITALIË

Toen hij in Italië belandde, was dat van doorslaggevend belang voor zijn verdere leven. Bernal maakte er veel vrienden en tekende een contract bij Androni Giocatolli-Sidermec. In de Ronde van de Toekomst werd hij meteen vierde, een jaar later zou hij die wedstrijd winnen. Nadien volgde de overstap naar de profs en de rest is geschiedenis.

In de loop der jaren kweekte Bernal ook steeds meer personaliteit. Naar verluidt komt zijn karakter goed overeen met dat van zijn huidige vriendin Xiomara. Egan Bernal is minder timide dan hij misschien op het eerste gezicht lijkt. Vriendelijk en welbespraakt, maar tegelijkertijd bescheiden en discreet. Het type dat kan uitgroeien tot een geliefd sportman.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

29/09/2019 WK Yorkshire
05/10/2019 Berencross
06/10/2019 GP Neerpelt
12/10/2019 Ronde van Lombardije
12/10/2019 Polderscross

Nieuwste reacties