Hoezo België heeft geen klimmers? Vijf jonge klimtalenten staan klaar om de top te veroveren

Arjen T'Sjoen
| 4 reacties
Hoezo België heeft geen klimmers? Vijf jonge klimtalenten staan klaar om de top te veroveren
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Onze landgenoten lieten zich op een zeer positieve manier opmerken tijdens de Ronde van Frankrijk, maar een echte rol in het eindklassement konden we toch weer niet spelen. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen de volgende jaren.

Laurens De Plus

Wat een fantastische Tour reed Laurens De Plus in dienst van Steven Kruijswijk. De Belg was bij de beste klimmers van de Ronde en maakte vooral indruk op de Tourmalet, Col d'Iseran en Val Thorens. Hoewel hij al sinds 2016 meegaat in het profpeloton is De Plus wel nog altijd maar 23.

In 2016 kwam De Plus binnen bij Etixx-Quick Step met een tweede plaats in Tour de l'Isard en de Giro della Valle d'Aosta. Na een jaar wennen aan het profniveau liet hij met een uitstekende Ronde van Italië in 2017 zien dat hij bijzonder veel potentieel had. Een doodsmak zorgde ervoor dat zijn 2018 bijna volledig in het water viel, maar nu staat hij er opnieuw volledig.

In dienst van Kruijswijk en Roglic is hij bezig aan een formidabel seizoen. In de UAE Tour reed hij zo hard op kop dat er op de slotklim geen enkele aanval kwam en dat Roglic enkel in de laatste 200 meter op kop hoefde te rijden om de zege te pakken. Hij lijkt de komende jaren klaar om als kopman of in elk geval in een vrije rol aan de start te staan van een grote ronde.

Remco Evenepoel 

Uiteraard mag het wonderkind Evenepoel hier niet ontbreken. Het pas 19-jarige lichtgewicht koerst helemaal nog niet lang, maar is wel al prof bij Deceuninck-Quick Step.

Vorig pakte hij bij de juniores uit met een wereldtitel op de weg en in het tijdrijden, de Vredeskoers, Aubel-Thimister-Stavelot, de Giro della Lunigiana en nog veel meer. Bij de profs werd er van Evenepoel in het eerste jaar nog niet bijzonder veel verwacht, maar hij won wel al de Baloise Belgium Tour en vorige week een lastige etappe in de Adriatica Ionica Race.

Evenepoel zal nog niet snel te zien zijn in een grote ronde, maar hij is wel onze grote hoop om binnen een aantal jaar een topnotering neer te zetten in een eindklassement.

Bjorg Lambrecht

De jonge klimmer was jarenlang een van de grootste concurrenten van Egan Bernal in de beloftencategorie. Vorig seizoen liet hij met een etappezege in de Tour des Fjords al zien goed te kunnen aankomen op een steile helling. 

Dit jaar lijkt dan echt het grote jaar van de doorbraak voor Lambrecht. Hij eindigde in de top 10 van de Brabantse Pijl, de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race en won de jongerentrui in de Dauphiné. 

Als Lambrecht droomt van een goed klassement in een grote ronde zal hij wel hard moeten werken aan zijn tijdrit, die is op dit moment nog ondermaats. Bergop heeft hij in elk geval alle kwaliteiten en de snedige demarrage om met de besten mee te gaan. 

Mauri Vansevenant 

Het is gevaarlijk om voorspellingen doen te doen bij renners uit de beloftencategrorie, de stap naar de profs is namelijk bijzonder zwaar. Toch liet Mauri Vansevenant al heel wat mooie dingen zien. De zoon van ex-prof Wim Vansevenant won op indrukwekkende wijze de Giro della Valle d'Aosta. Favoriet Kevin Inkelaar (3e) die vorig jaar al stagiair was bij Roompot zette hij daar maar liefst op ruim negen minuten!

Het volgende grote doel voor Vansevenant is de Tour de l'Avenir, de meest prestigieuze beloftenkoers. In die wedstrijd zullen alle toppers bij de beloften samenkomen. Kan hij die koers naar zijn hand zetten dan komt hij in lijstje met Bernal, Lopez, Soler en Quintana terecht.

Ilan Van Wilder

Van Wilder was bij de junioren vaak een van de grote uitdagers van Remco Evenepoel. Hij maakte nog niet meteen de overstap naar de profs, maar is wel bezig aan een uitstekend jaar bij de beloften. Hij eindigde bijvoorbeeld in de Vredeskoers al als vierde, een plekje voor Mauri Vansevenant. 

In de Giro della Valle d'Aosta hij eindigde hij 'pas' als 14de, maar hij finishte wel in drie ritten in de top tien. Van Wilder beschikt over een erg grote motor en kan bergop bijzonder lang aanhaken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties