VOORBESCHOUWING: Wie zet dit jaar de Ronde van Polen naar zijn hand?

Arjen T'Sjoen
| 0 reacties
VOORBESCHOUWING: Wie zet dit jaar de Ronde van Polen naar zijn hand?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag staat de 76ste Ronde van Polen op het programma. Hoewel het deelnemersveld minder sterk is dan de voorbije jaren zal het toch weer de moeite zijn om te volgen.

Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Michal Kwiatkowski. De alleskunner kondigde intussen al aan dat hij dit jaar niet aanwezig zal zijn. Vorig seizoen pakte hij de eindzege na een spannende strijd met Simon Yates en Thibaut Pinot die op een handvol seconden tweede en derde werden. De eindwinnaars van 2016 en 2017 namelijk Tim Wellens en Dylan Teuns zullen eveneens niet op de startlijst staan.

Parcours

De Ronde van Polen begint traditioneel altijd met enkele vlakke etappes. Dat is ook dit jaar het geval want de eerste drie ritten zullen in principe eindigen met een massaspurt. Voor die sprints lijken Pascal Ackermann samen met Fernando Gaviria de grootste kanshebbers. De Duitser won twee etappes in de voorbije Giro en pakte ook het puntenklassement mee naar huis. Gaviria moest de Tour met een knieblessure aan zich laten voorbijgaan en wil in het laatste deel van het seizoen absoluut scoren. 

Andere namen om te onthouden in de sprints zijn die van Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep), Marc Sarreau (Groupama-FDJ) en John Degenkolb (Trek-Segafredo). 

Daarna is het rijk voor de sprinters uit en zullen de punchers en klimmers hun hart kunnen ophalen. Er staat geen echt zware bergrit op het programma waardoor ook types als Matej Mohoric wel eens erg hoog in het klassement zouden kunnen eindigen.

Favorieten

De grote favoriet voor de eindzege lijkt Davide Formolo. De Italiaan eindigde als tweede in Luik-Bastenaken-Luik, won een etappe in de Ronde van Catalonië en werd Italiaans kampioen. Hij heeft zeker het klimvermogen en de punch om de Ronde van Polen naar zijn hand te zetten.

De grootste concurrentie voor Formolo zou wel eens uit eigen land kunnen komen met Diego Ulissi. Ulissi is geen rasklimmer, maar rijdt op korte steile hellingen wel heel snel naar boven. Hij won enkele maanden geleden al de Ronde van Slovenië en hij was ook de beste in het Tokyo 2020 Test Event voor... Formolo.

Bij Astana staat Miguel Angel Lopez aan de start die na een lange periode van relatieve rust weer wil toewerken naar de Ronde van Spanje. Hij wordt bijgestaan door Jan Hirt die eind juni nog vijfde was in de Ronde van Zwitserland. Ook Ion Izagirre staat voor Astana op de startlijst, de Spanjaard is altijd sterk in rondes van een week. 

Verder is het ook uitkijken naar Matej Mohoric (Bahrain) die met zijn punch zeker in staat moet zijn om een rit te winnen, toptalent Sergio Higuita (Education First) die tweede werd in de Ronde van Californië en onze landgenoot Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) die de Poolse beklimmingen zeker moet aankunnen.

Sterrenverdeling

**** Davide Formolo

*** Diego Ulissi, Ion Izagirre 

** Matej Mohoric, Miguel Angel Lopez, Bjorg Lambrecht

* Jan Hirt, Simon Spilak, Sergio Higuita, Pavel Sivakov

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties