WOW! Fenomenale Evenepoel zet volledige wereldtop een neus en wint op zijn negentiende al grote klassieker

WOW! Fenomenale Evenepoel zet volledige wereldtop een neus en wint op zijn negentiende al grote klassieker
Foto: © photonews

Ze hadden bij Deceuninck-Quick.Step misschien verwacht met Alaphilippe te winnen, maar toen die wegviel, nam Remco Evenepoel glansrijk zijn rol over. Er werd in de finale nog een sprong verwacht van een renner à la Valverde, maar geen enkele wereldtopper kon de kloof met Evenepoel nog dichten.

Er waren negen gegadigden om in de vroege ontsnapping te kruipen. Barcelo, Bole, Bouwman, Cerny, Grosschartner,  Irisarri, Irizar, Lemoine en Madrazo kozen voor het offensief. Velen beleefden vroeg in deze klassieker al geen zorgeloos ritje. Het kwam tot enkele opmerkelijke opgaves. Bevin en De Plus stapten af en ook... Julian Alaphilippe.

De topfavoriet was zo al weg. Mogelijk de impact van een zware Tour en ook enkele andere grote namen zouden die voelen. Bernal, Landa en Simon Yates haakten af in de groep der favorieten. Nadat er een eerste schifting in de kopgroep werd doorgevoerd, was het voor drie man al over en uit: Irizar, Lemoine en Madrazo zouden geen rol van betekenis meer spelen.

SLIMME MOVE VOOR SLOTKLIM

Eigenlijk zou slechts één vluchter dat doen: Barcelo ging solo. Ook hij hield het zoals verwacht niet vol. Een fel uitgedunde groep maakte zich stilaan op voor de finale. In de aanloop naar de slotklim toonde Evenepoel zich en samen met Skujins nam hij al een voorgift van 45 seconden.

De verwachting was dat die bonus zou smelten voor de zon, maar de favorieten bleven wachten en onder impuls van Evenepoel bleef het aanvallende duo goed standhouden. Een versnelling van Valverde veranderde de zaken wel enigszins en McCarthy viel ook nog wel een keertje aan. Ondertussen gooide Evenepoel Skujins er ook wel af.

GEEN SPATJE VERVAL

Veel van zijn voorsprong ging er niet af: bij het bereiken van de top had de younster van Deceuninck-Quick.Step nog altijd 35 seconden over en de favorieten geraakten elkaar niet kwijt. Ook in de slotkilometers zat er geen spatje verval op, zijn voorsprong groeide zelfs nog. Evenepoel is de derde Belg die de Clásica San Sebastián wint na zijn eerste eendagskoers ooit op WorldTour-niveau.

De Belgische vreugde werd nog een stukje groter dankzij Van Avermaet die in de achtervolgende groep naar de tweede plaats sprintte.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties