Elia Viviani is zoveel meer dan enkel een topsprinter
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 4 reacties

Viviani bewijst met zege op EK zijn brede waaier aan kwaliteiten

Elia Viviani is zoveel meer dan enkel een topsprinter
Foto: © photonews

Noem Elia Viviani gerust een topsprinter. Het is zeker een term die de nieuwe Europese kampioen toebehoort. Maar weet wel: het dekt de volledige lading niet. Bijlange niet. Elia Viviani is een klasbak tout court. Dat heeft hij op het EK nog eens bewezen.

Niet zozeer met zijn overwinning, want vooraf behoorde hij ook al tot de topfavorieten. Wel met de manier waarop: als afwerker van het Italiaanse berewerk, steeds mee voorin bij die waaiers, mee met de groep van dertien en aan het eind van de rit ook nog eens één van de sterksten. Straffe kost.

Dat viel vooral op aan het einde van de koers: zijn sterkte, de macht die hij nog over had. Veel meer dan zijn sprintsnelheid. Ja, hij haalde het gemakkelijk van Lampaert in de spurt. Maar de wijze waarop Viviani op een nochtans redelijk vlak stuk in de slotkilometers Ackermann volledig uit het wiel reed om vervolgens het gat op Lampaert dicht te rijden: en of dat gezien mocht worden.

WERKEN BERGOP

Het is niet de eerste keer dat Viviani de wereld toont dat hij naast een sprinter simpelweg in zijn geheel een ijzersterke renner is. Zo ging hij in de bergetappes - vroeg in de rit weliswaar, maar toch - in de Tour op kop rijden van het peloton in dienst van Julian Alaphilippe, terwijl andere spurters al lang aan het rekkertje hingen of zelfs al hadden moeten lossen.

Eén van de bekendste huzarenstukjes van de Italiaan is zijn overwinning op het nationaal kampioenschap in Darfo Boario Terme van vorig jaar. Veel kansen werden er hem niet toegedicht op het geaccidenteeerde parcours. Veeleer dachten de Italianen aan een naam als Nibali als kampioen. Ook andere klimmers en punchers gingen zeker hun kans gaan.

NOOIT OPGEVEN

Ook in die wedstrijd toonde Viviani zijn voorbeeldige attitude: nooit opgeven. Groepje na groepje reed weg, maar op het juiste moment glipte ook Viviani met zo'n groepje mee, net op tijd om bij het ingaan van de laatste ronde aan de sluiten. De concurrenten waren er wellicht wel van overtuigd dat ze hem zouden lossen op de slotklim, maar niets bleek minder waar.

Viviani bleek zelfs nog over een stevige counterpunch te beschikken. Sterke mannen als Oss en De Marchi bevonden zich in de top tien. Een klimmer als Domenico Pozzovivo stond mee op het podium. Op het hoogste schavotje: Elia Viviani. De man die Deceuninck-Quick.Step eind dit jaar verlaat, is een topsprinter. Maar toch vooral een klasbak tout court.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

07/12/2019 Cyclocross Essen
08/12/2019 GP Zonhoven
14/12/2019 GP Mario de Clercq
15/12/2019 Vlaamse Druivencross
21/12/2019 Waaslandcross

Nieuwste reacties