Sep Vanmarcke is al eens aan de dood ontsnapt: "Ik heb superveel geluk gehad, Bjorg superveel ongeluk"
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 3 reacties

Overlijden van Bjorg Lambrecht doet Sep Vanmarcke toch even nadenken

Sep Vanmarcke is al eens aan de dood ontsnapt: "Ik heb superveel geluk gehad, Bjorg superveel ongeluk"
Foto: © photonews

De valpartij die Bjorg Lambrecht het leven kostte, stemt tot nadenken in het peloton. Ook bij Sep Vanmarcke. Die heeft zijn deel van de pech zeker al gekend in zijn wielercarrière, maar had wel geluk op het moment dat het er toe deed.

Zijn val in de E3 leverde een van dé beelden van het jaar op. "Als ik terugdenk aan het voorjaar, is dat aan die zware val in Harelbeke. En aan wat ik allemaal heb moeten doen om toch iets te presteren in de Ronde van Vlaanderen en vooral Parijs-Roubaix", zegt Vanmarcke in Het Nieuwsblad.

De vechtjas in hem kwam dan wel naar boven en in Roubaix deed hij zowaar mee voor de zege. "Ik herinner mij vooral dat vechten na die val om er dan toch te staan. Dat is de aard van het beestje. Na die val leek het om zeep, maar het kleinste kansje wou ik grijpen."

GAPENDE LEEGTE

Eerder was het in Tirreno-Adriatico bijna helemaal faliekant afgelopen toen Vanmarcke viel aan een brug. "Ik zag toen een gapende leegte van vijftig meter diep. Viel ik over die brug, ik was er geweest. Ik heb superveel geluk gehad. En Bjorg had in Polen superveel ongeluk. Koersen blijft gevaarlijk. Een stom ongeluk kan fataal zijn."

Als vader van drie is het toch wel slikken om de dood van een collega te vernemen. "Toen ik het nieuws van Bjorg vernam, heb ik toch serieus nagedacht. Ik zei tegen mijn vrouw: Ik wil mijn kindjes wel zien opgroeien, hé. Hun komst veranderde veel. Je mag daar eigenlijk niet bij stilstaan, maar je doet het natuurlijk wel. Als je dat gevoel meeneemt in de koers, wordt dat moeilijk."

NA DE KOERS IN BOUWSECTOR?

In elk geval heeft Vanmarcke al nagedacht over het leven na de koers. Mogelijk gaat hij weer de bouwsector in. "Ik weet wat werken is. Maar eerst nog wat koersen. Je vergeet het soms wel eens, maar profwielrenner zijn is een mooi beroep."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

19/02/2020 - 23/02/2020 Ruta del Sol
22/02/2020 Leuven
23/02/2020 Sluitingsprijs
26/02/2020 Masters
29/02/2020 Omloop het Nieuwsblad

Nieuwste reacties