Ploegmaat van Teuns en regelmatigheidskoning uit de Giro staat voor hels gevecht om carrière te verlengen
Redactie
| 1 reacties

Pozzovivo gaat sowieso geschiedenisboeken in als man van regelmaat uit de Giro

Ploegmaat van Teuns en regelmatigheidskoning uit de Giro staat voor hels gevecht om carrière te verlengen
Foto: © photonews

Bij Bahrein-Merida krijgen ze de laatste tijd zeker wel hun deel van de pech. Dylan Teuns was zelf betrokken in een ongeval met zijn tractor in de tuin. Domenico Pozzovivo was dan weer het slachtoffer van een aanrijding op training. Als zoiets gebeurd op je 36ste, ga je al eens nadenken.

Pozzovivo brak bij het ongeval een arm en een been. Het gaat dus tijd vergen om hiervan te herstellen, terwijl hij al een veteraan is. Inmiddels is de Italiaan naar verluidt al wat optimistischer gestemd dan bij zijn eerste reactie, maar zijn uitdaging blijft dezelfde: nog op competitief niveau terugkeren in de koers en proberen zijn carrière te verlengen.

We wensen het hem van harte toe. Maar wie is Domenico Pozzovivo eigenlijk? Dat hij al jaren meegaat als één van de klimmers in het peloton, weten we. Een blik op al zijn verwezenlijkingen als renner leert ons dat hij vooral in zijn thuisland op gevoel toch nog tot meer grootse prestaties in staat is dan elders. En dat hij een man is van de regelmaat in de koersen die hem liggen.

DOOBRAAK IN 2008

Als man met klimmerscapaciteiten komt hij automatisch in aanmerking voor de grote ronden. Hoewel hij vier jaar bij AG2R heeft gereden, nam hij slechts sporadisch deel aan de Tour. Of aan de Vuelta. Het was altijd maar focussen op de Giro. Niet onlogisch, want het was in die wedstrijd dat hij in 2008 zijn doorbraak beleefde toen hij als nobele onbekende in de top tien eindigde.

Een resultaat dat hij pas vier jaar later zou bevestigen, met een achtste plaats in de eindstand. Het is wel in de Giro van dat jaar dat hij de tot dusver grootste zege uit zijn carrière boekt. Op weg naar Lago Laceno lonkt er een kans in het middengebergte. Eentje die Pozzovivo greep met beide handen.

STANDHOUDEN TEGEN INTXAUSTI

Op een kleine zeven kilometer van de aankomst ging hij in de aanval. Hij bouwde een voorsprong van een halve minuut uit. Intxausti van Movistar ging nog wel achter hem aan, maar strandde toch nog op 23 seconden. Een zege die hij ongetwijfeld enorm zal koesteren, want een veelwinnaar is hij niet.

Een constante in zijn prestaties leggen, kan hij echter als geen ander. Van de vijf volgende keren dat hij de Giro zou uitrijden, zat er vier keer een plek in de top tien in. Tweemaal werd het zelfs top vijf. In 2014 scheidde een kleine twee en een halve minuut hem van het podium.

REGELMATIG OP POST IN LUIK EN LOMBARDIJE

Naast het rondewerk kon hij ook in twee Monumenten zich regelmatig op de voorposten melden: in Luik-Bastenaken-Luik en - hoe kan het ook anders - de Ronde van Lombardije. In beide eendagskoersen finishte Pozzovivo driemaal top tien.

Hoe hij als wielrenner herinnerd zal worden, gaat niet meer veranderen. Domenico Pozzovivo gaat de geschiedenisboeken in als man van de regelmaat. In het bijzonder in de Giro. Al zou het wel fijn zijn dat hij op zijn eigen voorwaarde afscheid kan nemen van de wielersport en misschien nog een paar jaar zou kunnen koersen. Het weze hem van harte gegund.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties