6 weetjes over de Vuelta: Slokop Valverde, het Avila van Vandenbroucke, wipt Degenkolb over Planckaert?, ...

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 0 reacties
6 weetjes over de Vuelta: Slokop Valverde, het Avila van Vandenbroucke, wipt Degenkolb over Planckaert?, ...
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag wordt het startschot van Vuelta gegeven, maar weet u wie de jongste deelnemer is? Of wat de rit die in Avila vertrekt zo speciaal maakt? Hieronder komt u het te weten.

De jongste

Met 20 jaar en 106 dagen is Tadej Pogacar de benjamin van het peloton. De Sloveen wordt als een bijzonder groot talent beschouwd en zal tijdens de individuele tijdrit de nationale driekleur dragen. Hij maakt zijn debuut in een grote ronde.

De Oudste

De jongste renner is Sloveens kampioen tijdrijden, de nestor van deze Ronde van Spanje is de regerende wereldkampioen. Alejandro Valverde heeft al vaak bewezen dat hij nog niet versleten is en zal in dit lijstje nog twee keer terugkomen. Wanneer de Vuelta van start gaat is de Spanjaard 38 jaar en 254 dagen oud.

Meeste grote rondes

Daar is de dekselse Spanjaard alweer. Valverde begint zaterdag aan zijn 26e grote ronde. De Vuelte is zijn favoriete grote ronde, want het wordt zijn dertiende deelname. De Tour betwistte hij twaalf keer en slechts een keer startte hij in de Giro.

Alto de los Machucos

De Alto de los Machucos, beter bekend als ‘las rampas inhumanas’ maakte zijn intrede in de Vuelta in 2017. De rit met aankomst op deze ‘ramp’ werd gewonnen door Alberto Contador. In 2018 werd de col overgeslagen, maar dit jaar kennen we dus de opvolger van ‘el Pistolero’.

VDB

Op 24 september zal het exact 20 jaar geleden zijn dat Frank Vandenbroucke winnend over de meet kwam in Avila. Het werd een van de meest bekende zeges van VDB. Hij won er niet alleen de rit, maar ook het hart van Sarah Pinacci, toen een promomeisje en later zijn vrouw. Avila is dit jaar de startplaats van rit 18.

Meeste ritoverwinningen

Die eer is al sinds de jaren 1940 weggelegd voor Delio Rodriguez (39 zeges). Rik Van Looy (18) deelt de derde plaats met Laurent Jalabert. Van de renners die dit jaar aan de start verschijnen is slokop Valverde (11) de leider. John Degenkolb (10) kan hem wel bijbenen. In dat geval zakt Eddy Planckaert (10) een plaatsje verder weg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties