Vuelta-favorieten beleefden meteen knotsgek weekend: sterke Colombianen, duidelijke orde bij Jumbo

Vuelta-favorieten beleefden meteen knotsgek weekend: sterke Colombianen, duidelijke orde bij Jumbo
Foto: © photonews

Geen gemakkelijke aanloop met sprintersetappes in deze Vuelta. Wel starten met een ploegentijdrit (die dan ook nog eens bol stond van de incidenten) en een lastige rit naar Calpe. De klassementsmannen moesten er dus meteen staan, al was dat lang niet bij iedereen het geval.

Amper twee etappes ver in de Vuelta en het loont al meer dan de moeite om te bekijken waar welke grote naam staat in het klassement. Sommigen kunnen al een ferme streep trekken door hun ambities. Voor bepaalde ploegen kan het wel goed zijn om zo vroeg al te weten wie de absolute kopman is.

DE LEIDER

Eerst gaat de eer naar de rode trui: Nicolas Roche. Een enigszins verrassende leider, maar het was knap dat de Ier mee kon met de beteren in Calpe en hoe hij nog achter Quintana aanging. Al kwam hij wel vijf seconden te kort voor de ritzege. Kan bergop zeker zijn mannetje staan, maar de verwachting is toch dat hij niet meteen een vooraanstaande rol gaat spelen in het klassement.

MOVISTAR

Met zowel Quintana als Valverde aan de start is het steeds de vraag hoe het binnen het team gaat verlopen. Het is opvallend dat Quintana zich zo vroeg in een grote ronde zo vooraan kan nestelen. Het is een scenario dat zich niet al te vaak voordoet. Valverde staat nu toch al 47 seconden achter zijn ploegmaat, die volgt op 2 tellen van leider Roche.

JUMBO

Nog een conclusie die te trekken valt: Primoz Roglic is de kopman bij Jumbo-Visma. De ploegentijdrit van de Nederlandse formatie viel letterlijk in het water. Roglic reageerde knap in de volgende etappe, Kruijswijk kon dat niet. Zo ligt de hiërarchie meteen vast. De Sloveen volgt op plaats 6 op 36 seconden van de rode trui. Het verschil ten opzichte van teamgenoot Kruijswijk is meer dan anderhalve minuut.

COLOMBIA BOVEN

Naast de sterk gestarte Quintana zijn ook Rigoberto Uran en Miguel Angel Lopez uitstekend mee. De kans is dus reëel dat na Bernal opnieuw een Colombiaan een grote ronde wint. Uran krijgt de kans om voor het eerst sinds de Tour van 2017 een grote rol te spelen. Lopez is een talent dat nood heeft aan meer regelmaat, maar Astana trekt wellicht zijn kaart en niet die van Fuglsang. Ook Higuita staat overigens in de top tien.

NIEVE ONTGOOCHELT NIET

Gedurfde zet van Mitchelton-Scott om de broertjes Yates, en zeker titelverdediger Simon, thuis te laten en het kopmanschap toe te wijzen aan Nieve. Het kan goed zijn dat de Australiërs zich die keuze niet gaan beklagen. De Spaanse berggeit nestelt zich meteen in de top vijf, op 22 seconden van de leider.

BORA MEE MET DE MENSEN

Bij Bora-Hansgrohe hebben ze niet meteen dé kandidaat-winnaar, maar Rafal Majka is wel nog altijd een naam en Formolo is dit jaar uitstekend bezig. Wat moeten zij denken van de huidige situatie? Ze staan allebei in de top tien en zijn dus mee met de mensen, maar tegelijkertijd kijken ze wel al tegen een achterstand van een kleine driekwart minuut aan ten opzichte van Quintana.

ARU IN DE ACHTERVOLGING

Knap van Fabio Aru dat hij meeging met de beteren in Calpe. We wachten nu al enkele jaren op een heropleving van de Italiaan. Hij heeft de pech dat zowat zijn hele ploeg onderuit ging in de ploegentijdrit en het sowieso dus toch weer achtervolgen geblazen is. Staat al meer dan een minuut achter Quintana.

MISERIE BIJ INEOS

Na twee dagen kunnen stellen dat Team Ineos de eindwinnaar niet gaat leveren: het valt niet in elke grote ronde voor, maar wel in deze Vuelta. Tao Geoghegan Hart en Wout Poels zakten volledig door het ijs in de tweede etappe en kwamen binnen op bijna tien minuten van de ritwinnaar.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties