Sterke Mikel Iturria maakt absolute droom waar en boekt de eerste overwinning uit zijn carrière na knappe solo

Arjen T'Sjoen
| 5 reacties
Sterke Mikel Iturria maakt absolute droom waar en boekt de eerste overwinning uit zijn carrière na knappe solo
Foto: © photonews

Na enkele zware bergritten, een rustdag en een tijdrit stond er een echte overgangsetappe op het programma. Een unieke kans dus voor de ploegen die in deze Ronde van Spanje nog niet echt hadden kunnen scoren.

Na heel wat aanvalspogingen raakte er uiteindelijk een groep van 14 renners weg. Gorka Izagirre, Ben O'Connor,  Amanuel Ghebreigzabhier, François Bidard, Lawson Craddock, Damien Howson, Matteo Fabbro, Alex Aranburu, Mikel Iturria, Rémi Cavagna, Benjamin Thomas, Jonathan Lastra en ontsnappingskoning met 451 kilometer Angel Madrazo. De Fransman Cyril Barthe probeerde het gat nog te dichten, maar werd weer ingelopen.

Het peloton liet al snel begaan en gaf de vluchtersgroep ruim 10 minuten. Voorin verliep de samenwerking vlot tot we aan de voet van de voorlaatste beklimming van de dag kwamen. Op de Col d'Ispéguy trokken de Spanjaarden Gorka Izagirre en Alex Aranburu ten aanval. Op papier waren dat ook de twee sterkste renners uit de ontsnapping, maar op de laatste beklimming (Col de Otxondo) kwam de Amerikaan Lawson Craddock ook al snel terug. Iets later konden ook  Amanuel Ghebreigzabhier en Damien Howson het gat dichten en de rest volgde ook. 

Zenuwachtig gedoe  

Net voor de top nam Damien Howson een kleine voorgift en hij kreeg Alex Aranburu en Lawson Craddock met zich mee. Gorka Izagirre had zich wat laten verrassen en moest in de afdaling achtervolgen. Uiteindelijk kwam er op een kleine 30 kilometer meter van de meet opnieuw een omvangrijke groep samen. Enkel bergleider Angel Madrazo en Ben O'Connor zouden niet meer in de spits van het gebeuren terugkeren. 

Net na de samensmelting trok de Bask Mikel Iturria ten aanval. Hij kreeg een halve minuut cadeau en de reactie van de andere renners bleef toch wat uit. Op 13 kilometer van de aankomst had hij nog steeds een kleine 40 seconden en Jonathan Lastra besloot  te reageren. De renner van Caja Rural kreeg Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) met zich mee, maar het duo raakte niet weg. .

Klimmetje zorgt voor afscheiding 

Het laatste klimmetje van de dag zorgde voor afscheiding. Achter de rug van Iturria vormde zich een groepje met  Amanuel Ghebreigzabhier, François Bidard, Jonathan Lastra en Damien Howson. Een goede samenwerking kwam er opnieuw niet en Lawson Craddock kon voor de derde keer terugkeren. Iturria mocht intussen dromen van de eerste overwinning uit zijn profcarrière.

In het absolute slot leek Damien Howson het gat nog te dichten met een enorme versnelling. Er kwam geen goede overname en Iturria hield amper 4 seconden over. In de slotkilomter ging het nog bergaf en de Spanjaard Mikel Iturria van Euskadi-Murias pakte de eerste overwinning uit zijn carrière. Jonathan Lastra eindigde in de sprint als tweede, Lawson Craddock werd derde. In de klassementen blijft alles hetzelfde als voor de etappe. 

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties