Van Anagni over Mont des Alouettes en Barcelona tot Bilbao: de tien van Philippe Gilbert!
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 4 reacties

Alle tien zeges van Philippe Gilbert in grote ronden op een rijtje

Van Anagni over Mont des Alouettes en Barcelona tot Bilbao: de tien van Philippe Gilbert!
Foto: © photonews

In tien jaar tijd zit Philippe Gilbert aan exact tien overwinningen in grote ronde. Allemaal mooie, ronde getallen voor Phil. Opnieuw een verwezenlijking om u tegen te zeggen. We nemen zijn tien zeges in rittenkoersen op het hoogste niveau daarom nog eens onder de loepe.

ANAGNI 30/05/09

Philippe Gilbert opent zijn rekening op 30 mei 2009 in de voorlaatste Girorit naar Anagni. De klassmentsmannen roeren zich in een bonificatiesprint, waarna de rust in het peloton terugkeert. Twee vluchters worden gegrepen met 18 kilometer voor de boeg. Een oplopend stuk kort voor de aankomst is het enige wat een groepssprint in de weg staat.

Gilbert, toen in de kleuren van Silence-Lotto, weet op dit stuk zijn aanval te plaatsen. en kan de slotkilometer in zijn eentje afwerken. Voeckler strandt op twee seconden van Gilbert. De grote groep moet uiteindelijk zeven tellen toegeven op de Belg.

MALAGA 30/08/10

De tweede rit in lijn in de Vuelta van 2010 is meteen een bergetappe naar Malaga, maar Gilbert nadert de hoogvorm van zijn boerenjaar 2011 en dan is zelfs dat geen probleem. Rasklimmers als Anton, Nibali en Joaquim Rodriguez moeten hun meerdere erkennen. Rodriguez is de enige die aan de streep nog het wiel van Gilbert ziet, maar de Spanjaard komt op drie seconden als tweede over de finish.

TOLEDO 17/09/10

Ook in de derdelaatste rit van deze Vuelta was Gilbert nog eens aan het feest. Op het einde van de etappe van Piedrohita naar Toledo volgden nog een tiental renners in het zog van Gilbert, maar niemand kon hem remonteren. Tyler Farrar rekende op zijn snelle sprintersbenen. Aan het eind van een koers van 200 km bleken die niet opgewassen tegen een sterke Gilbert.

MONT DES ALOUETTES 02/07/11

Het enige grote succes in de Tour kwam er in de openingsrit in 2011. Door een val op drie kilometer van de aankomst brak het peloton in twee. De oplopende aankomst was een unieke kans voor de sterkere mannen om het geel te nemen. Cancellara ging als eerste in de aanval, maar werd nog op zijn nummer gezet door Gilbert, die zo zijn favorietenrol waarmaakte.

Gilbert zette Cadel Evans op drie seconden. Andere renners uit de eerste groep kwamen binnen op zes seconden. Het werd een glorieuze dag voor Gilbert. Ritwinst, gele trui, groene trui, bolletjestrui en witte trui: het was allemaal voor hem.

BARCELONA 26/08/12

Tweevoudig succes in de Ronde van Spanje in 2012. Op een lastige aankomst in Barcelona werden vooraf zowel de sterkere mannen als de sprinterstypes kansen toegedicht. Het werd opnieuw een onderonsje tussen Gilbert en Rodriguez. De BMC-man legde de renner van Katusha in de spurt over de knie.

LA LASTRILLA 07/09/12

De spurters deden niet mee voor de prijzen in La Lastrilla, maar voorts waren het toch weer dezelfde namen die voor de ritzege streden: Gilbert, Rodriguez, diens ploegmaat Moreno en ook nog Valverde. Die laatste beet net in het zand. Enkel de sterke Gilbert wist hem voor te blijven.

TARRAGONA 05/09/13

Gilbert heeft een patent op successen in de Ronde van Spanje en zo was er opnieuw een hoogtepunt in de editie van 2013. Al was dat geen evidentie, want de rit van Maella naar Taragona leek voorbestemd voor pure sprinters. Er zat zoveel macht op de versnelling van Gilbert in het slot dat spurters Boasson Hagen en Richeze er zich op verkeken. Zowaar een overwinning in een massasprint.

VICENZA 21/05/15

In de eerste vier maanden van 2015 had Gilbert het zonder overwinning moeten stellen. Zijn triomf in de Girorit van Imola naar Vincenza maakte veel goed. Op de Monte Berico schudde Gilbert alles en iedereen in het wiel. De eerste achtervolgers op deze helling konden enkel toekijken hoe Phil solo naar de overwinning reed.

VERBANIA 28/05/15

Daarmee was de honger nog niet gestild en zes etappes later volgde al zege nummer twee. Een straffe numero van Gilbert, die mee was in de kopgroep van 14 en ook de twee tussensprints meepikte. Een minder fortuinlijke dag was het voor Stig Broeckx, die in deze Girorit zwaar ten val kwam, met alle gevolgen vandien.

Op de Monte Ologno moest Gilbert zijn kompanen laten rijden. Nadien bleef de koers zich afspelen op golvend terrein en de laatste 18 kilometer waren dalend. Net voor die afdaling kwam Gilbert weer aansluiten. Wie dacht dat hij zich even zou inhouden om te recupereren, kwam bedrogen uit. Hij ging er meteen vandoor en rondde zijn straf nummer in stijl af.

BILBAO 05/09/19

De kaap van de dubbele cijfers wordt gerond in de mooie stad Bilbao. Gilbert is onderweg van de partij in de ontsnapping die voorop weet te blijven. Op de laatste helling van de dag is hij veruit de sterkste. In de afdaling houdt hij nipt stand tegen twee Spaanse achtervolgers. Zo komt hij aan volgend mooi bilan: zes zeges in de Vuelta, drie in de Giro, één in de Tour.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

01/08/2020 - 04/08/2020 Ronde van Occitanië
03/08/2020 - 09/08/2020 Tour de Pologne
03/08/2020 Gran Trittico Lombardo
05/08/2020 Milaan-Turijn
06/08/2020 Mont Ventoux Dénivelé

Nieuwste reacties