Een WK voor de geschiedenis: van indrukwekkende Evenepoel in tijdrit tot Nederlandse en Amerikaanse successen

Een WK voor de geschiedenis: van indrukwekkende Evenepoel in tijdrit tot Nederlandse en Amerikaanse successen
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De weersomstandigheden hadden er ook wel mee te maken. Dat het voor sommige renners en rensters hierdoor een calvarietocht werd, valt niet toe te juichen. Maar daarnaast had het WK in Yorkshire wel iets. In elke koers viel wel iets te beleven.

MIXED TEAM RELAY

Het begon op 22 september met een absolute primeur: het Mixed Team Relay dat het WK ploegentijdrijden verving. Het concept kan nog op heel wat critici rekenen, maar de komende jaren zullen moeten aantonen hoe het verder evolueert. Nederland veroverde meteen een eerste wereldtitel.

TIJDRIT MEISJES JUNIOREN

Op zo'n WK is een parcours uitstekend afgesloten en is het wel duidelijk waar de renners en rensters moeten rijden. Niet zo voor de Russische Aigul Gareeva. Zij belandde bij de junioren in de slotkilometer nog wel naast het parcours. Ze vond net op tijd de juiste richting weer om alsnog naar de overwinning te vlammen. Gareeva hield drie seconden over.

TIJDRIT JONGENS JUNIOREN

Was dat nog niet straf genoeg? Dan deed Antonio Tiberi bij de jongens zowaar nog beter. De Italiaan kwam amper van het startpodium of hij brak zijn pedaal al. Het kostte hem zo'n halve minuut. Game over? Integendeel, Tiberi reed vervolgens nog een dijk van een tijdrit en werd met acht seonden voorsprong wereldkampioen.

TIJDRIT BELOFTEN

In de tijdrit voor de beloften zorgen Johan-Price Pejtersen en Attila Valter voor unieke beelden. De eerste door in een diepe plas te duiken, de tweede door na een val nog dertig meter verder te glijden. Het onder water staande wegdek speelt geen rol, maar Mikkel Bjerg trekt er zich niets van aan. De Deen knalt naar zijn derde titel op rij bij de beloften.

TIJDRIT ELITE DAMES

Ook een indrukwekkend nummer bij de dames. Daar maakt Nederland steevast de dienst uit aan de top, met in het tijdrijden meestal een triomf voor Annemiek van Vleuten. Niet deze keer, want de 22-jarige Chloé Dygert Owen rijdt alles en iedereen op meer dan een minuut. Oranje moet zich troosten met zilver en brons. Een machtsovername in het tijdrijden?

TIJDRIT ELITE HEREN

Dan moet Remco Evenepoel zijn duivels nog ontbinden. Dat doet hij in de 54 kilometer van Northallerton naar Harrogate. Evenepoel bewijst dat hij alleen maar sterker wordt naarmate een tijdrit langer duurt. Een zilveren medaille is zijn beloning. Rohan Dennis, geen wedstrijd meer gereden na zijn veelbesproken opgave in de Tour, is een klasse te sterk en verlengt zijn wereldtitel.

WEGRIT JUNIOREN JONGENS

Een sterk Amerikaans blok neemt het heft volledig in handen en levert ook nog eens de sterkste renners in koers met Simmons en Sheffield. Simmons toont zich een ware leider en soleert naar winst. De Amerikanen hadden er gerust een koppeltijdrit van kunnen maken, maar nemen vrede met goud en brons.

WEGRIT JUNIOREN MEISJES

Een enigszins verrassende medaille voor België. Twee vluchtsters leken onder mekaar te gaan uitmaken wie met goud en zilver naar huis mocht. Ze begonnen echter te treuzelen en Julie de Wilde zag plots een medaillekans liggen. Haar machtig eindschot leverde zilver op, Megan Jastrab bleef uit haar greep.

WEGRIT BELOFTEN

Dat was dan weer eerder een bittere pil voor België, want een uitgemergelde Philipsen kan zijn favorietenrol niet waarmaken. De wedstrijd gaat toch vooral de geschiedenis in als 'Eekhoffgate'. Eekhoff rijdt na pech minutenlang achter de volgwagen. De jury neemt hem niet uit koers en moet de Nederlander na de aankomst nog diskwalificeren waneer hij als eerste over de meet rijdt.

WEGRIT ELITE DAMES

Alle monden vallen open in Harrogate wanneer Annemiek van Vleuten solo over de finish komt. Na haar derde plaats in de tijdrit zet ze de puntjes op de i en op wat voor een manier! Van Vleuten viel aan met nog 105 kilometer te gaan en niemand zag haar nog terug. Aan de streep heeft ze zelfs nog een voorsprong over van meer dan twee minuten.

WEGRIT ELITE HEREN

Een ellenlange dag in de gutsende regen is wat de heren profrenners voorgeschoteld krijgen. De Belgische hoop Gilbert komt al vroeg ten val en topfavoriet Van der Poel komt onverwacht de man met de hamer tegen. Mads Pedersen verrast vriend en vijand.

FINALE BILAN: Elke wedstrijd heeft zo wel zijn eigen verhaal en qua spektakelwaarde was het WK in Yorkshire zeker en vast een succes, onder welke omstandigheden dan ook. Nederland veroverde liefst acht keer eremetaal. Voorts viel ook de sterkte van de VS op. Dat moet het doen met twee medailles minder, maar heeft met drie wereldkampioenen wel één gouden plak meer beet dan Oranje.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties