Opinie Jeugd lijkt klaar voor grote machtsovername

Jeugd lijkt klaar voor grote machtsovername
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Remco Evenepoel heeft zijn enorme potentieel al veelvuldig tentoon gespreid in zijn eerste jaar als prof. Hij is een belangrijk voorbeeld van de opmars van de jeugd, maar zeker niet het enige. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de nieuwe generatie zwaar toeslaan de komende jaren.

Er zijn natuurlijk ook nog wel anciens die ferm tegenstribbelen. Pure klasbakken als Nibali, Gilbert en Valverde. Grote kampioenen die - blijkbaar - nooit kapot gaan. Daar zwemt dan nog een Roglic tussen als iemand van de tussengeneratie. Het heeft er echter alle schijn van dat de volgende jaren in de eerste plaats de dienst uitgemaakt wordt door beloftevolle renners die al verschillende stappen gezet hebben.

Die tendens werd al in het begin van dit jaar zichtbaar. Niet Nibali, maar Richard Carapaz won de Ronde van Italië. Goed, Carapaz is inmiddels al 26. Maar het is toch niet evident om op die leeftijd al een grote ronde te winnen. Het jaar voordien deed hij nog mee voor het jongerenklassement. De overstap naar Ineos zou zijn ontwikkeling nog ten goede moeten komen.

SUPERTALENTEN OOGSTEN AL IN GROTE RONDEN

Dan heb je ook de echt nieuwe generatie die enkele supertalenten met zich meebrengt. Egan Berna kon door een blessure niet zijn eerste Giro als kopman rijden en won dan maar de Tour. Op zijn 22ste. Tadej Pogacar is een jaar jonger en veroverde als neoprof de witte trui in de Vuelta, won daar ook drie zware bergritten en eindigde als derde. Is nu al een veel betere tijdrijder dan vele andere klassementsmannen. Hallo.

Dit zijn kerels met een onmiskenbaar potentieel en een goede kop op hun lijf, zoals dat ook gezegd wordt. Het is met deze renners dat ook Remco Evenepoel zich wil gaan meten. Het zal moeten blijken hoe ver hij kan geraken in een grote ronde, maar in een eerste jaar bij de profs San Sebastián winnen en Europees kampioen tijdrijden worden, is er ook heel weinig gegeven.

WERELDKAMPIOEN PAST IN HET RIJTJE

Evenepoel is misschien wel meer allrounder dan die andere fenomenen. In elk geval zijn dit kerels die, mits ze bespaard blijven van zware blessures, jarenlang zullen meedraaien aan de top en klaar zijn om ook op korte termijn te oogsten. In dat opzicht is het ook passend dat de nieuwe wereldkampioen een 23-jarige is. Ook Mads Pedersen leidt voortaan mee de poging tot machtsovername.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties