Analyse Prestigieuze overwinning cruciaal om verkozen te kunnen worden tot Flandrien

Prestigieuze overwinning cruciaal om verkozen te kunnen worden tot Flandrien
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Op het einde van het jaar gaat de verkiezing van Flandrien opnieuw door. Het WK mag dan wel uitgedraaid zijn op een ontgoocheling, het Belgische wielrennen staat er nog altijd sterk voor. Dat is ook gebleken uit de nominaties voor Flandrien 2019.

Zoals steeds zijn er vijf renners genomineerd die Flandrien te kunnen worden. Daarbij kan rekening gehouden worden met een bepaalde manier van koersen, een bepaald profiel. Er valt één zaak uit de nominaties af te leiden: regelmaat is voor de huidige generatie wielrenners niet genoeg om kans te maken op een prijs. Er moet zeker een grote overwinning bij zitten.

Yves Lampaert, de laureaat van 2018, is dit jaar niet genomineerd. Vorig jaar had Lampaert zijn prijs te danken aan zijn zege in het Belgisch kampioenschap, veel meer dan aan iets anders. Greg Van Avermaet ging al zes keer met de trofee aan de haal, maar moest het dit jaar doen met ereplaatsen, tot hij eindelijk won in Montréal. Niet voldoende voor een nominatie.

EXPLOTEN VAN CAMPENAERTS, DE GENDT EN EVENEPOEL

Het hele jaar door een goed niveau halen weegt niet op tegen het behalen van een grootse zege. Het breken van het werelduurrecord was een enorme verwezenlijking van Campenaerts. Thomas De Gendt verbaasde de wereld met een fenomenale ritzege in de Tour. Het debuutjaar van Evenepoel was veel beter dan iemand kon verwachten met een tijdrittitel op het EK, zilver in de tijdrit op het WK en de zege in San Sebastián.

Philippe Gilbert bewees zijn absolute klasse met een overwinning in Parijs-Roubaix en won ook tweemaal in de Vuelta. Wout van Aert werd Belgisch kampioen tijdrijden, behaalde individueel succes in de Tour en won het puntenklassement in de Dauphiné.

SOWIESO WAARDIGE WINNAAR

De grote vraag is nu: welke van deze geweldige zeges spreekt het meest tot de verbeelding en heeft de meeste waarde? Dat zal de doorslag geven in de verkiezing van Flandrien. In elk geval waren er meer dan voldoende topprestaties van Belgen in 2019 om een waardige winnaar te kunnen aanduiden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties