Lefevere beschrijft aandeel van Squinzi in succes: "Er ontplofte een bom" en "Veel geld in Mapei-centrum gepompt"

Lefevere beschrijft aandeel van Squinzi in succes: "Er ontplofte een bom" en "Veel geld in Mapei-centrum gepompt"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het was ook voor Patrick Lefevere even schrikken, toen hij het nieuws vernam over het overlijden van Giorgio Squinzi. De Italiaan, die van Lefevere de general manager maakte, was immers de drijvende kracht achter hun wielerploeg in de Mapei-jaren.

"Ik heb Squinzi leren kennen als een zeer intelligent man, waar iedereen naar opkeek", beschrijft Lefevere de man die 76 werd bij Sporza." En of die in de loop der jaren zijn stempel drukte. Zo was hij gekant tegen de minste zweem van doping. "Op een bepaald moment ging een deel van onze ploeg naar dokter Ferrari - de Spaanse clan. Daar was Squinzi niet mee opgezet."

VOORTDOEN MET DE BELGEN

Dat liet hij dan ook duidelijk merken. "Tijdens de Ronde van Zwitserland kondigde Squinzi aan dat hij ermee zou stoppen. Er ontplofte een bom. Toen ik even naar buiten ging, kwam ik hem tegen in de gang. Hij zei: "Wat ik verteld heb, geldt voor iedereen behalve voor jou. Doe verder met de Belgen"."

PIONIERS

Er brak vervolgens een nieuwe fase aan. "Toen zijn we begonnen met het Mapei-center. Op die manier zijn we een beetje pioniers geworden in de wetenschappelijke benadering van het wielrennen. Squinzi heeft zeer veerl geld in dat centrum gepompt, want dat was zeker niet zelfbedruipend in het begin."

De legende wil dat Squinzi besliste dat Johan Museeuw in '96 Parijs-Roubaix moest winnen, toen Mapei met ook nog Bortolami en Tafi het hele podium inpalmde. ""Het zou mooi zijn als jullie met 3 op de piste zouden komen", zei Squinzi me toen. Maar hij heeft nooit gezegd wie moest winnen van die 3."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties