Analyse Tactische spelletjes of gemeende complimenten: alle ogen in Lombardije alvast gericht op Roglic
Redactie
| 0 reacties

Roglic is de man waar iedereen naar zal kijken in Ronde van Lombardije

Tactische spelletjes of gemeende complimenten: alle ogen in Lombardije alvast gericht op Roglic
Foto: © photonews

Wanneer je in aanloop naar een Monument twee races op rij wint, zoals Roglic deed in de Giro dell'Emilia en Tre Valli Varesine, is het logisch dat je ook op verschillende lijstjes prijkt voor die grote afspraak. Al komt het minder vaak voor dat kanshebbers één naam bombarderen tot topfavoriet.

Toch heeft Primoz Roglic het aan zijn been. Milaan-Turijn was nog zo'n andere wedstrijd die op zich al een mooie koers is, maar toch ook deels in het teken staat van de Ronde van Lombardije. De nummers één en twee in Turijn waren Michael Woods en Alejandro Valverde, twee renners die ook zaterdag maar beter in de gaten gehouden worden.

Ze waren het echter over eens dat Roglic dé te kloppen man zal zijn. Woods vertelde dat hij een filmpje had gezien waarin Roglic van hem wegreed in Giro dell'Emilia. Het had de titel 'Robocop' en Roglic leek wel een robot hoe hij naar boven reed. Er was geen enkele grijns te bespeuren op het gezicht van de Sloveen, geen enkele indicatie van pijn. Als je zoveel overschot hebt, kan je ook in Lombardije uitpakken, redeneert Woods.

NORMALE OMSTANDIGHEDEN

Valverde dan, die weet toch ook wel wat het is om in een klassieker te zegevieren. Hij verlangt naar een eerste triomf in Lombardije, maar ziet in normale omstandigheden Roglic zegevieren. Wanneer andere Bernals en Nibali's naar hun mening wordt gevraagd over de mogelijke kanshebbers, zal de naam van Roglic er ook wel tussen gegooid worden.

Twee vragen bij de opgelegde status voor die laatste: is het gemeend en is het terecht? Op de manier waarop Woods het vertolkte, ging er ook wel enige kwinkslag mee gepaard. Al grappend de druk bij een ander leggen, is een strategie die door menig coureur toegepast wordt. Al moeten er toch genoeg kampioenen zijn die zaterdag starten, die er niet voor terugdeinzen om zelf die favorietenrol op te eisen.

VOLDOENDE EXPLOSIVITEIT

De twee overwinningen van Roglic in Italië zijn natuurlijk geen toeval. Na de Vuelta had hij een herstelperiode nodig en die is duidelijk nu achter de rug. Hij beschikt over voldoende explosiviteit om in de slotfase het verschil te maken. Anderzijds zaten ook de omstandigheden tweemaal mee. Zeker in de koers met aankomst in Varese aangezien de kopgroep verkeerd gereden was.

Anders was hij echt niet meer in aanmerking gekomen voor de overwinning. Dat hij genoemd wordt als één van de kanshebbers is niet meer dan normaal. Maar dat hij een niveau boven de rest aan het koersen is, is de waarheid ook geweld aandoen. Op de Battaglia zullen bij de anderen de maskers afvallen. Zowel wat hun eigen vorm betreft als de manier waarop ze Roglic benaderen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties