Opinie Geen reden om aan Enric Mas te twijfelen

Geen reden om aan Enric Mas te twijfelen
Foto: © photonews

Het zal niet meer bij Deceuninck-Quick.Step zijn, maar Enric Mas gaat zeker nog mooie dingen laten zien. En niet omdat hij in China de laatste koers van 't jaar gewonnen heeft. Zijn talent staat buiten kijf en met een gestage groei is niets mis.

Op basis van zijn resultaten - met uitzondering van de Tour of Guangxi - heeft Mas niet het beste jaar achter de rug. De beloftevolle klimmer bleef na zijn tweede plaats in de Vuelta in 2018 nogal onder de radar. Toch hoeft er niet aan hem getwijfeld worden.

Er zijn jonge renners die als een raket naar boven schieten - Pogacar om er maar eentje te noemen -, maar dat hoeft niet te betekenen dat anderen er niet voor mogen opteren om rustig te groeien. De Vuelta van vorig jaar was de grote doorbraak van Mas. Het voorbije jaar is hij gewoon kunnen geraken aan een nieuwe status en wat dat betekent voor zijn manier van koersen.

WEL EREPLAATSEN IN 2019

Dat er dan niet meteen klinkende uitslagen volgen, valt te begrijpen en is geen ramp. Overigens is het niet zo dat Mas nergens heeft meegedaan. Top tien in rittenkoersen als de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland en in eendagskoersen als de Clasica San Sebastian en Milaan-Turijn is toch niet mis. Voor de winst strijden zag er - afgezien van zijn recente triomf in China - niet in.

Heel erg is dat niet, zeker niet bij een ploeg als Deceuninck-Quick.Step waar altijd wel iemand klaar staat om de rol van afwerker op zich te nemen. Belangrijker voor Mas is om als wielrenner stappen te zetten en ervaring op te doen. Tenslotte heeft hij nog maar drie keer aan een grote ronde deelgenomen.

LES GELEERD IN DE TOUR

De inmiddels 24-jarige renner wilde dolgraag een keertje de Tour rijden en kreeg zijn wens. Hij heeft nu ook al kunnen ondervinden: de Tour is de Vuelta niet. Terwijl ploegmaat Alaphilippe twee weken stond te blinken in het geel, zakte Mas er naar het einde toe door en werd hij 71ste. Het is vooral lessen trekken uit dat debuut.

Ook van belang: dat hij door zijn ervaringen van de laatste maanden zich heeft voor kunnen bereiden op een nieuwe rol. Renners die vertrekken bij Quick.Step en elders succes boeken, ze zijn zeldzaam. Maar Mas komt als het volgende Spaanse rondetalent terecht in de sterkste Spaanse ploeg: dat plaatsje klopt dus wel. Door het vertrek van Quintana & co kan hij er ook één van de kopmannen worden.

KANSEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN

Dat zorgt voor kansen, maar ook voor andere verantwoordelijkheden. Die verantwoordelijkheid opnemen kan ook weer een belangrijke fase zijn in zijn wielerloopbaan. Het gaat beetje bij beetje bij Mas, stap voor stap. Daar is niets mis mee.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties