Analyse Ploegleiding Israel Cycling Academy heeft na komst Greipel handen vol om hiërarchie tussen resem sprinters te bepalen
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 4 reacties

Niet zeker of Israel Cycling Academy Greipel gaat uitspelen als kopman

Ploegleiding Israel Cycling Academy heeft na komst Greipel handen vol om hiërarchie tussen resem sprinters te bepalen
Foto: © photonews

André Greipel gaat nog door als profrenner. Door zijn overstap naar Israel Cycling Academy zit er nog een terugkeer naar de WorldTour in. Mooi voor hem dat dit nog kan in de winter van zijn wielerloopbaan. Houdt het ook steek vanuit het oogpunt van de ploeg?

Met zijn uitstraling en ervaring kan hij sowieso erg nuttig zijn in de begeleiding van andere renners. Zelf ging hij eind 2018 weg bij Lotto omdat hij eerste spurter wilde blijven. Is die ambitie nog altijd overeind gebleven of heeft hij dat toch bijgesteld na een jaartje Arkéa-Samsic. Israel Cycling Academy heeft immers al heel wat andere renners die snel zijn aan de meet.

Geen van allen zijn het topsprinters zoals Greipel dat in zijn beste periode was. Op één van hen inzetten, hoeft dus ook geen garantie op succes te zijn. Al zal het toch ook voor Greipel een zware opgave zijn om massasprints te winnen, zeker zonder een goed uitgekiende lead-out van de hele ploeg.

MET OF ZONDER POLITT?

Grote vraag bij Israel is ook ofdat Nils Politt voor het team gaat rijden. Na zijn tweede plaats in Parijs-Roubaix is dat toch de meest veelbelovende man bij de fusieploeg sinds de samensmelting met Katusha. Een sprinter is hij niet, maar hij durft zich in een groepssprint wel eens in de top tien posteren. Dat combineren met het uitspelen van Greipel valt toch moeilijk te rijmen.

Over welke andere rappe mannen beschikt de ploeg dan nog? Een Cimolai kan zeker meedoen voor winst in een aankomst die lichtjes bergop loopt. Een Hofstetter bewees bij Cofidis dat hij in een eendagskoers gerust naar een podiumplaats kan sprinten. Mihkel Raïm is ook iemand die zich weet te plaatsen, maar dat is dat in een massasprint al veeleer voor een ereplaats.

WELKE ROL VOOR VAN ASBROECK?

Rick Zabel won dit jaar een etappe in de Ronde van Yorkshire, maar een veelwinnaar is hij zeker niet. Ook bij hem is het nog niet zeker of hij nu al dan niet meegaat naar Israel Cycling Academy. Als Enrico Battaglin dat doet, is hij iemand voor de oplopende aankomsten. En dan is er nog onze landgenoot Van Asbroeck, die ook wel eens naar een ereplaats kan spurten.

Slotsom: ze hebben bij Israel Cycling Academy al rappe mannen genoeg, maar weinigen hebben het in zich om vaak te winnen. Met zovelen die zich geroepen voelen lijkt de kans wel klein dat het team een sprinttrein kan uitbouwen, wat zegekansen van Greipel dan ook weer vermindert. Aan de ploegleiding om zich door het kluwen een weg te banen.

DAN ZIJN ER NOG DE KLASSIEKERS...

Wat de klassiekers betreft, is het minder ingewikkeld. Op dat vlak is de vraag wat Politt gaat doen nog pertinenter. Zoja is hij uitgesproken kopman. Zoniet kan het hiervoor aan Greipel gerust carte blanche geven, al zal het dan ook in dit geval niet zijn om de hoofdprijs af te schieten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

06/06/2021 - 13/06/2021 Tour du Suisse
17/06/2021 - 20/06/2021 BK wielrennen
26/06/2021 - 18/07/2021 Tour de France

Nieuwste reacties