Stijn Devolder, afscheid van een Flandrien

Stijn Devolder, afscheid van een Flandrien

Maandag maakte Stijn Devolder bekend dat hij op 40-jarige leeftijd de fiets aan de haak hangt, na achttien seizoenen als prof. We blikken terug op zijn mooie carrière, met als hoogtepunt de twee zeges in de Ronde van Vlaanderen.

Stijn Devolder (°1979), "Volderke" voor de vrienden, begon in 2001 als stagiair bij Mapei-Quickstep. In 2002 werd hij prof bij het toenmalige Vlaanderen-T-Interim. In 2004 maakt hij een knappe transfer naar US Postal, dat later omgedoopt werd tot Discovery Channel. Bij het Amerikaanse team laat Devolder ook van zich spreken als niet onaardig ronderenner. Zo wint hij in 2007 het eindklassement van de lastige ronde van Oostenrijk. Maar hij pakt ook –voor het eerst bij de elite- de Belgische titel in de wegrit.

Topjaren

In 2008 verkast Devolder naar Quick Step, de ploeg van Patrick Lefevre. Het zou de meest succesvolle periode uit zijn carrière worden. Hij wint de Ronde van de Algarve én de Ronde van België, wordt Belgisch kampioen tijdrijden, maar vooral… Devolder wint op indrukwekkende, haast heroïsche wijze de Ronde van Vlaanderen in de Belgische trui.

Een jaar later doet Volderke het netjes over in ‘Vlaanderens Mooiste’. Ook nu komt hij na een ware triomftocht solo aan in Merelbeke. Opvallend: in Parijs-Roubaix wilde het nooit echt lukken voor Devolder. Zijn beste resultaat was een zevende plaats op de Vélodrome in Roubaix, in 2008. Maar liefst vier keer moest Devolder vroegtijdig de strijd staken in de ‘Hel van het Noorden’.

In 2010 kan Devolder niet voor een drie op een rij zorgen in de Ronde van Vlaanderen. Hij wint wel weer de Ronde van België en pakt de dubbel op het nationaal kampioenschap: zowel in de wegrit als in de tijdrit verovert hij de Belgische trui.

Amper overwinningen in de laatste jaren

In 2011 verlaat Devolder Quick Step en trekt naar Vacansoleil, waarvoor hij maar een koers kan winnen: de GP Paul Borremans in 2011.

De laatste overwinning voor Devolder dateert uit 2013. In het shirt van RadioShack Leopard wordt hij voor de derde keer nationaal kampioen op de weg.

Via Veranda Willems-Crelan belandde hij in 2019 nog een jaar bij Corendon-Circus, waar hij nog een jaar kon rijden aan de zijde van Mathieu van der Poel. “Een heel mooie afsluiter”, noemt Devolder het. “Heel mooi dat ik dat in de herfst van mijn carrière nog mocht meemaken.”

Grote rondes

Hoewel hij aan het begin van zijn carrière als een zeer sterke ronderenner beschouwd werd, heeft Devolder niet al te veel grote rondes gereden. Bewust, want zijn voorkeur ging uit naar de voorjaarsklassiekers. De Giro reed hij zelfs nooit. De Tour reed hij amper drie keer, waarbij hij in 2008 moest opgeven. Devolder nam vijf keer deel aan de Vuelta. Zijn beste resultaat is een tiende plaats, in 2006.

Stoppen op 40-jarige leeftijd

Na achttien seizoenen in het peloton, besloot Stijn Devolder om op 40-jarige leeftijd het peloton vaarwel te zeggen. “De leeftijd begint me parten te spelen. Het liefst van al wou ik stoppen in alle stilte. Ik ben tevreden over mijn carrière en de resultaten die ik behaald heb”, liet hij maandag optekenen. Het ga je goed, Stijn!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

02/02/2022 Maldegem
05/02/2022 Kruibeke
06/02/2022 Lille
12/02/2022 Gavere
13/02/2022 Brussel

Nieuwste reacties