Mogelijke nieuwe RSZ-regels dreigen Lotto en andere Belgische ploegen in de problemen te brengen
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Aanpassing aan RSZ-regels kan ploegen tot vijf miljoen euro kosten

Mogelijke nieuwe RSZ-regels dreigen Lotto en andere Belgische ploegen in de problemen te brengen
Foto: © photonews

Er is al een tijdje een hele discussie aan de gang over het betalen van RSZ-bedragen in de sportwereld. Vooral het voetbal lijkt de dans niet te kunnen ontspringen, maar ook het wielrennen zou wel eens een zware klap kunnen krijgen.

Als de RSZ-gunstmaatregel voor sporters wegvalt, kan dat een wielerploeg zo'n drie miljoen euro kosten. Valt ook de korting op de bedrijfsvoorheffing weg, komt daar nog eens twee miljoen euro bij. "Vlug gerekend is dat het budget van een modale profploeg genre Sport Vlaanderen", drukt technisch directeur Jos Smets van Belgian Cycling zijn bezorgdheid uit in HLN.

AFHANKELIJK VAN SPONSORS

"De bedragen liggen veel lager dan in het voetbal, omdat de lonen in het wielrennen lager liggen, maar de consequenties zouden even ingrijpend kunnen zijn. Ploegen zijn volledig afhankelijk van sponsors en iedereen weet dat we op dat vlak niet in een hoogconjunctuur zitten: die 5 miljoen euro vind je niet zomaar. Dit staat gelijk met de doodsteek van een volledige wielerploeg", vreest Smets.

WAT MET DECEUNINCK-QUICK.STEP?

Of Deceuninck-Quick.Step de dans zou kunnen ontspringen, is niet duidelijk, omdat de ploeg zijn maatschappelijke zetel in Luxemburg heeft. Maar Lotto Soudal, Wanty-Gobert en Corendon-Circus zouden wel serieus getroffen worden.

Anderzijds: een wielrenner en zijn team betaalt momenteel meer dan 400 euro minder per maand aan sociale bijdragen dan de gemiddelde werknemer in België. "Wij begrijpen dat er iets moet gebeuren. De huidige regels zijn maatschappelijk niet meer te verantwoorden. Maar wij vragen om rekening te houden met het specifieke karakter van de sector en de sport. De ploegen en renners mogen niet benadeeld worden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties