Analyse De heropstanding van de veldrijder Tim Merlier

De heropstanding van de veldrijder Tim Merlier
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Dé man van het crossseizoen is eens te meer Mathieu van der Poel, maar eigenlijk even impressionant is de manier waarop Tim Merlier weer zijn stempel drukt in het veldrijden. Hij was dit jaar één van de grote ontdekkingen op de weg en maakt ook in het veld weer aansluiting bij de subtop.

Nochtans hoeft het ene niet noodzakelijk tot het andere te leiden. Toch is dat wat Merlier voor mekaar heeft gekregen. Het begon al in zijn eerste cross van het seizoen, de Kermiscross in Ardooie, die hem meteen een podiumplaats opleverde. 

Hij vond nadien zijn regelmaat terug als veldrijder door bijvoorbeeld ook in Boom, Bern en op de Koppenberg top tien te rijden en niet ver van de subtop verwijderd te zijn. Een stapje hogerop volgde dan weer in Ruddervoorde en Hamme.

GROOTSTE UITSCHIETER IN WACHTEBEKE

Van der Poel won in Ruddervoorde, maar voorts was Merlier de enige die in de buurt van Laurens Sweeck en Toon Aerts kon blijven. De grootste uitschieter speelde zich onlangs af in Wachtebeke waar hij bij de start bijna over de kop ging om dan nog haast helemaal naar voren te rijden en beslag te leggen op de tweede plaats. Maar van waar nu juist deze heropstanding?

Het uitstekende wegseizoen van Merlier blijkt alleszins geen toeval te zijn. Hij heeft inmiddels een uitstekende basisconditie opgebouwd die maakt dat hij nu ook in het veld competitief kan zijn. Zijn explosiviteit kan hij er in elk geval voluit uitspelen.

VERTROUWEN BIJ RENNER EN OMKADERING

Daarnaast heeft die sterke zomer ook voor vertrouwen gezorgd bij zowel Merlier zelf als zijn omkadering. Nog voor Merlier één cross gereden had, riep Bart Wellens al dat hij voor top vijf moest rijden. Dat doe je niet als je niet gelooft dat het ook daadwerkelijk mogelijk is. Inmiddels is het gelijk van Wellens al meermaals bewezen.

Met dat vertrouwen gaat ook een zekere uitstraling en bekendheid gepaard. Veldrijden blijft ook een sport van positioneren en manoeuvreren. Als een modale veldrijder plots de Belgisch kampioen vanop de weg ziet passeren, gaat die misschien toch geen onnodige risico's nemen om veelvuldig te gaan drummen.

GROOTSTE VERDIENSTE NAAR MERLIER ZELF

Al deze factoren dragen er allemaal een beetje toe bij dat het Merlier opnieuw beter vergaat in het veld. De grootste verdienste gaat natuurlijk vooral naar de wijze waarop de renner van Creafin-Fristads rondcrosst en ook bij een tegenslag zijn hoofd niet laat hangen. Alle ereplaatsen uit het huidige seizoen heeft hij ruimschoots verdiend.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties