Cancellara blikt nog eens terug op carrière: "Te zeker dat ik zou winnen, maar dat veranderde na 2009"
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 14 reacties

Fabian Cancellara kijkt terug op zijn jaren als wielrenner

Cancellara blikt nog eens terug op carrière: "Te zeker dat ik zou winnen, maar dat veranderde na 2009"
Foto: © photonews

Het is inmiddels toch al drie jaar geleden dat Fabian Cancellara stopte met wielrennen. De Zwitser zal toch nog wel even bekend staan als één van de absolute iconen uit de jonge wielergeschiedenis. Bij 'Cyclingnews' overloopt hij zijn jaren als wielrenner nog eens.

Het begon allemaal bij Mapei. "Toen ik voor het tweede jaar op rij de WK-tijdrit bij de junioren won, heeft het Mapei-team mij benaderd. Bij hen leerde ik wat 'samen winnen' betekende. Toen Mapei stopte eind 2002, had ik een nieuwe ploeg nodig en tekende ik bij Fassa Bortolo, een ploeg die simpelweg wilde winnen."

Ferretti was daar de sterke man. "Ferretti was de generaal, diegene die zijn troepen leidde. Zelfs stages behandelde hij als wedstrijden. Hij was meer ouderwets dan de managers die we zien in het hedendaagse wielrennen."

NIET-TOURSELECTIE GOEDE BESLISSING

Daarna volgde de succesperiode onder de vleugels van Bjarne Riis. "Nadat ik in 2006 Parijs-Roubaix won, dacht iedereen dat ik geselecteerd zou worden voor de Tour. Ik had tranen in mijn ogen toen Bjarne me vertelde dat hij een extra klimmer nodig had, maar het bleek de goede beslissing te zijn. Ik miste de Tour, trouwde in augustus, ging naar de Vuelta en behaalde mijn eerste wereldtitel  tijdrijden bij de elite."

In deze jaren werd Cancellara pas echt wereldtop. "Ik was te zeker dat ik op bepaalde momenten zou winnen, maar dat veranderde na 2009. Ik besefte dat het soms beter was om de slimste te zijn in plaats van de sterkste. Als ik het alletwee was, dan kon niets me stoppen. Er waren ook andere momenten, zoals al die CERA-miserie die op ons af kwam in 2008. Van de stress alleen kwam ik tien kilo bij."

MENTALE VERMOEIDHEID

Na 2010 beleefde hij nog  enkele mooie jaren als wielrenner. Tot in 2016. "Ik kon nog doorgaan, maar mentaal was ik moe. Ik wilde niet moeten stoppen door gezondheidsproblemen of blessures."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

06/06/2021 - 13/06/2021 Tour du Suisse
17/06/2021 - 20/06/2021 BK wielrennen
26/06/2021 - 18/07/2021 Tour de France

Nieuwste reacties