Sofie De Vuyst plaste positief, maar kan het ook geen doping zijn? "Producten uit het Oostblok, dat is Russische roulette spelen"

Dante Bellon
| 1 reacties
Sofie De Vuyst plaste positief, maar kan het ook geen doping zijn? "Producten uit het Oostblok, dat is Russische roulette spelen"

Dinsdag raakte bekend dat Flandrienne van het Jaar Sofie De Vuyst positief testte op exogene steroïden. De renster sprak ook meteen haar volledige onschuld uit.

De kans is ook groot dat De Vuyst zal spreken over een vervuild voedingssupplement. Iets wat in het verleden al meermaals werd aangehaald. Maar klopt die theorie ook?

"Het kan zeker", vertelt Yvan Vanmol, dokter bij Deceuninck-Quick Step, aan Het Nieuwsblad. "Op dezelfde productielijn van supplementen wordt eerst product X verwerkt, daarna product Y. Het kan dus dat er resten van het ene product naar het andere gaan."

Producenten kunnen zich vandaag geen 'slechte' producten meer veroorloven

Ook Iljo Keisse kreeg al te maken met vervuilde supplementen. In 2008 werd hij na de Zesdaagse van Gent betrapt op het gebruik van doping, iets wat hij meteen aanvocht. En met succes. "Veevoeder kende toen een strengere regulatie dan voedingssupplementen. Veevoederbedrijven moesten stalen bijhouden, supplementfabrieken niet."

Ambassadeurs

Wim Derave, professor inspanningsfysiologie aan UGent, ziet dan weer een verandering in de wielerwereld. "De renners zijn die mensen hun uithangbord. Zij kunnen zich niet meer veroorloven om 'slechte' producten op de markt te brengen. Topsporters laten hun producten nu ook allemaal testen in labo's. Ze zijn duurder, maar wel getest."

Roulette

Maar toch waarschuwt Hans Cooman, controle-arts bij Nado Vlaanderen, op het gebruik van supplementen. "Als die producten erkend zijn, dan moet je niet twijfelen. Bij producten uit Azië of het Oostblok, dan ben je Russische roulette aan het spelen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

19/09/2021 - 26/09/2021 WK
03/10/2021 Parijs-Roubaix
06/10/2021 Milaan-Turijn
09/10/2021 Ronde van Lombardije

Nieuwste reacties