Vijftien jaar Lars Boom op de weg: kampioenschappen en ritzeges in grote ronden als grote uitschieters
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 6 reacties

Lars Boom kan ritzeges in Tour en Vuelta voor altijd koesteren

Vijftien jaar Lars Boom op de weg: kampioenschappen en ritzeges in grote ronden als grote uitschieters
Foto: © photonews

Op hoog niveau zal Lars Boom niet meer op de weg koersen. Die knoop heeft de Nederlander doorgehakt na enkele tegenvallende jaren. Als hij meer plezier kan halen uit offroad,moet hij dat zeker doen. Al leverde ook zijn wegcarrière zeker hoogtepunten op.

Lars Boom werd in 2002 wereldkampioen veldrijden bij de juniors en zou twee jaar later de stap zetten naar de elite, ook op de weg. De grootste successen behaalde hij aanvankelijk in het veld, maar op de weg zou hij zich ook al snel ontpoppen tot een begenadigd tijdrijder. Hij werd wereldkampioen tijdrijden bij de -23 en Nederlands kampioen tijdrijden bij de elite in 2007.

SCHITTERENDE DUBBEL INI 2008

Op dat nationale kampioenschap behaalde hij zijn eerste grote titel als wegrenner bij de grote jongens. Het bleek dat hij er wel een patent op had om op die kampioenschappen uit te pakken. Een jaar later zorgde Boom voor een schitterende dubbel: Nederlands kampioen worden in de wegrit en in de tijdrit.

Een jaar later won Boom de Belgium Tour en stond hij voor het eerst aan de start van zijn een grote ronde. Zijn eerste deelname aan de Vuelta werd een schot in de roos. Als renner van Rabobank reed hij in de vijftiende etappe naar Cordoba onbedreigd naar de overwinning na een knappe solo.

Nadien verzamelde hij nog enkele medailles op Nederlandse kampioenschappen en kon hij zich met zijn tijdrijderscapaciteiten ook toeleggen op korte rittenkoersen, maar begon hij zich ook meer te laten gelden in de klassiekers. Dat resulteerde in .2012 voor het eerst in een fraaie ereplaats in een Monument als Parijs-Roubaix.

GROOTSTE TRIOMF IN ARENBERG

Dat hij zo goed over de kasseien reed, kwam ook van pas in de Tour van '14. Het peloton vertrok in de vijfde rit in Ieper en zette nadien koers richting Carrefour de l'Arbre en andere kasseisectoren. In Arenberg pakte Boom dan zijn grootste overwinning als wegrenner. Hij was in de finale mee in een groepje met onder meer Sagen en Fuglsang en plaatste in het slot nog de beslissende versnelling.

Ook in 2015 en 2016 speelt Lars Boom nog een grote rol in de klassiekers. In Roubaix valt hij in '15 net naast het podium nadat hij een week eerder zesde was geworden in de Ronde van Vlaanderen. Vanaf 2017 werden zijn resultaten een stuk minder. Op zijn 33ste zegt Boom het wegwielrenner vaarwel, maar die ritzeges in de Vuelta en Tour en zijn nationale titels pakken ze hem niet meer af.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

29/08/2020 - 20/09/2020 Tour de France
27/09/2020 WK
29/09/2020 - 03/10/2020 BinckBank Tour
30/09/2020 Waalse pijl
03/10/2020 - 25/10/2020 Giro

Nieuwste reacties