Tom Boonen leefde in 1996 fel mee met jeugdidool: "Ik was toen echt kwaad op Bjarne Riis"

Tom Boonen leefde in 1996 fel mee met jeugdidool: "Ik was toen echt kwaad op Bjarne Riis"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Tom Boonen was te gast in de Toureditie van Sporza Retro en mocht dus een fragment kiezen uit de rijke geschiedenis van de Ronde van Frankrijk dat zou uitgezonden worden. Hij koos voor de Tour van 1996: Indurain begon als vijfvoudige winnaar als grote favoriet, maar zijn rijk was uit.

Boonen was in zijn jonge jaren fan van Miguel Indurain. "Ik wou zijn zoals hij, hij had een beetje hetzelfde postuur en ik was in de jeugd ook redelijk als tijdrijder. Indurain was ook heel mysterieus. Het tegenovergestelde van renners nu, die op hun sociale media allemaal het uithangbord van de koers willen zijn."

Later zette Boonen natuurlijk zijn eigen stapjes in de wielerwereld en is hij Indurain ook enkele malen tegengekomen. "Achteraf heb ik hem een paar keer in levenden lijve ontmoet en dat strookte ook niet helemaal met het beeld dat ik vroeger van hem had."

Opmerkelijk is dat Boonen voor de uitzending dan niet koos voor aan hoogtepunt, maar wel voor de ondergang van vroegere held. "Omdat mij dat het meest is bijgebleven: het moment dat de onfeilbare Indurain de Tour verliest. Mijn ogen gingen open, Indurain was ook maar een mens. Ik was toen echt kwaad op Riis omdat hij Indurain van de troon had gestoten."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties