Throwback: Nibali wint 'sprintrit' op Val Thorens in Tour van 2019

Throwback: Nibali wint 'sprintrit' op Val Thorens in Tour van 2019
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

in de Tour van 2019 viel het zwaartepunt in de Alpen. Met twee loodzware etappes 19 en 20, moest daar het kaf van het koren gescheiden worden. Spijtig genoeg stak het noodweer daar een stokje voor.

Eerder werd de 19e etappe al gestaakt vanwege een aardverschuiving en noodweer. Ook de 20e etappe werd ingekort. In plaats van een zware Alpenetappe van zo'n 130 kilometer, werd het eentje van 59 kilometer. De eerste 25 kilometer werd een lange sprint naar de slotklim op Val Thorens.

Een twintigtal renners zag zijn kans schoon om via de ontsnapping de laatste kans op eremetaal te pakken in de Tour van 2019. Onder hen ook Vincenzo Nibali, die zijn ambities voor het algemene klassement niet kon waarmaken.

Het peloton gaf de kopgroep echter niet veel ruimte. Op de slotklim van 35 km krijgen de vluchters maximaal 2 minuten. Ook Laurens De Plus doet zijn deel van het werk. Zijn beulwerk zorgt ervoor dat ex-geletruidrager Julian Alaphilippe moet afhaken uit de groep der favorieten.

Op 12 kilometer van de streep beseft Nibali hoe dicht de favorieten zijn gekomen en begint hij alleen aan het laatste deel van de klim. Het tempo van de 'Haai van Messina' is net genoeg om de favorieten voor te blijven. Hij komt als eerste boven op Val Thorens met 10 seconden voorsprong op Valverde en diens ploegmaat Landa.

Bernal komt als 4e over de streep en verzekert zo zijn eerste Tourzege, de 7e voor Team Ineos. (1x Wiggins, 4x Froome, 1x Thomas)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties