VUELTA: Na de relatieve rustdag zaterdag, vuurwerk op de Angliru?

VUELTA: Na de relatieve rustdag zaterdag, vuurwerk op de Angliru?
Foto: © photonews

De bergrit van zaterdag baarde een muis in de Vuelta. Maar zondag zullen de klassementsrenners zich niet kunnen wegsteken op de loodzware Angliru. Een van de steilste en meest gevreesde bergen in het wielrennen.

De organisatie heeft ervoor gekozen om een korte en krachtige etappe te voorzien zondag. De renners moeten 'amper' 110 kilometer afleggen tussen startplaats Pola de Laviana en de top van de Angliru. Daartussen moeten ze wel twee klimmetjes van derde categorie over, twee cols van eerste categorie én de Angliru. In totaal moet er meer dan 30 kilometer geklommen worden.

Eerst moeten de renners de Alto del Padrun (3,5km - 6,6%) en de Alto de Santo Emiliano (3,9km - 5,9%) op. Daarna komen de cols van eerste categorie: de Alto de la Mozqueta (6,4km - 8,2%) en de Alto del Cordal (5,6km - 8,8%).

Angliru

De Angliru kan in twee stukken onderverdeeld worden. De eerste 6 kilometer zijn zeer grillig en onregelmatig. Het maximale stijgingspercentage is daar 11,2%. Echte zwarte stukken komen de renners dan nog niet tegen.

Maar in de laatste 6 kilometer geeft het roadbook enkel zwarte stroken aan. Op iets minder dan 2km voor de top ligt het steilste punt: maar liefst 23,5%. Om u een idee te geven: de Paterberg heeft een maximale hellingsgraad van 20%.

Het lijkt wel zeker dat vandaag de maskers zullen afvallen bij de favorieten. Rekenen op de steun van ploegmaten als je moet afhaken lijkt wel onmogelijk bij een hellingsgraad van 20%.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties