HERBELEEF: Fem van Empel op haar achttiende al wereldkampioene bij U23, Vas verijdelt volledig Nederlands podium

HERBELEEF: Fem van Empel op haar achttiende al wereldkampioene bij U23, Vas verijdelt volledig Nederlands podium
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Ook bij de U23 bij de dames, de derde cross van het weekend, is het prijs voor Nederland. Van Empel, amper 18 jaar jong, hield het hele kampioenschap het hoofd koel en won voor haar landgenote Van Alphen. Het werd geen volledig Nederlands podium, omdat Vas derde werd. Herbeleef de cross hieronder.

FINISH: Van Empel houdt het vol en pakt de wereldtitel bij de beloften. Van Alphen rept zich ook richting finish en komt als tweede over de meet. Vas pakt als derde ook nog een medaille.

14u11: Vas heeft nu Van der Heijden weer achter gelaten, maar meer dan brons kan dat haar wellicht niet meer opleveren.

14u09: Van Empel komt nu helemaal onder stoom en rijdt vijf seconden bijeen op Van Alphen.

14u07: We hebben nu twee duo's: Van Empel-Van Alphen leiden met enkele seconden voorsprong op Vas en Van der Heijden.

14u06: Het vet lijkt van de soep bij Van der Heijden. Ze heeft alle moeite van de wereld om aan te klampen. Van Empel kan ook wat afstand nemen op de anderen.

14u03: Energie heeft Vas nog genoeg. Als ze de zandstroken overleeft tot in de laatste ronde heeft ze straks een mooie kans.

13u59: En plots is Van der Heijden bijgehaald: we hebben vier leidsters!

13u58: De kloof wordt toch weer een stuk kleiner: zes seconden is het verschil nog.

13u55: Het is niet Vas die het tempo onderhoudt bij de achtervolgsters en zo loopt Van der Heijden zestien seconden uit. Ondertussen opgave van Van Anrooij, toch nog niet volledig hersteld na haar armblessure.

13u52: Marthe Truyen is voorlopig beste Belgische en rijdt op de achtste plaats.

13u49: Vas was aan de zee quasi tot bij Van der Heijden, maar bleef waar anderen lopen rijden op een vreemd traject en kiest zo voor een omweg. Van der Heijden ligt ondertussen weer tien seconden voor.

13u45: Vas lijkt nu wel weer op weg naar Van der Heijden, met Van Alphen in haar wiel. Voor Van Empel gaat het even te snel. Naast Bakker nog een andere Nederlandse die verrassend genoeg geen grote rol speelt tot dusver: Puck Pieterse.

13u42: Van der Heijden heeft al een kloof geslagen van negen seconden. De eerste achtervolgsters zijn Vas, Van Alphen en Van Empel.

13u40: Van Empel heeft nu wel te maken met een kettingprobleem, maar ze lost het snel op en blijft er ook rustig onder. Bakker zit al op 25 seconden van de kop van de koers.

13u37: Bakker heeft door een val haar start compleet gemist. Haar landgenotes Van Empel en Van der Heijden zijn wel goed mee.

START: De jonge dames zijn ermee weg!

VOORAF: Ook bij de dames beloften mag er wel weer een sterke oranje garde verwacht worden, met rensters als Manon Bakker, Puck Pieterse, Anniek van Alphen, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden en Fem van Empel. Zeker en vast genoeg medaillekansen dus voor Nederland.

Het is natuurlijk vooral die eerste plaats en de daaraan verbonden wereldtitel waar het om gaat. Gaat het opnieuw goud worden voor Nederland? Kata Blanka Vas heeft ongetwijfeld andere ideeën. Zij wil Hongarije laten vieren bij de beloften nadat ze in elke Wereldbekercross bij de elite goed mee deed. Namens Groot-Brittanië hoopt Anna Kay ook mee te doen voor de prijzen. Start om 13u35.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties