Oekraïense ploegleider van Trek-Segafredo: "Ik wil me niet verstoppen"

Oekraïense ploegleider van Trek-Segafredo: "Ik wil me niet verstoppen"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Russische oorlog tegen Oekraïne sluipt ook in het wielerpeloton genadeloos binnen. Vraag dat maar aan Yaroslav Popovych, ploegleider bij Trek-Segafredo.

Popovych plaatste een smeekbede op Instagram. “Normaal doe ik dit niet”, laat hij weten. “En ik ga dit in het Engels doen want ik heb veel vrienden in Italië, Spanje… België. Ik ben net terug van de UAE Tour en heb een beetje kunnen slapen. Dat lukte de voorbije dagen niet echt goed.”

“Ik kon twee dagen lang niet geloven wat er gebeurde. Dan ga je lezen, hoeveel mensen er gestorven zijn en momenteel afzien. Ik vraag normaal nooit om hulp… maar ik ga hier nu een lijst opsommen met wat het Oekraïense volk nodig heeft. Het zou leuk zijn als jullie ons kunnen helpen.”

De Oekraïener vermeed ook contact met IvanRovny van Gazprom-Rusvelo, een oud-collega van hem. “Ik praat liever niet met hem. We hebben een jaar samen gekoerst en sliepen toen ook op dezelfde kamer, maar ik weet niet wat hij van de situatie vindt. Als we het niet met elkaar eens zouden zijn, bestaat het risico dat ik hem op zijn gezicht sla.”

“Ik stel mezelf ook veel vragen en zie dat de NAVO niet gaat ingrijpen. Dit zou wel eens een wereldoorlog kunnen worden, dus gebruiken ze Oekraïne om Europa te beschermen. Ik denk er dan ook over na om zelf de wapens op te pakken. Daar twijfelde ik in 2014 al over. Mijn vrouw is erg van streek omdat ik haar dit verteld heb. Ik wil me niet meer verstoppen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties