Analyse Patrick Lefevere heeft gewoon gelijk: het wielrennen moet meer de weg van het voetbal op

Patrick Lefevere heeft gewoon gelijk: het wielrennen moet meer de weg van het voetbal op
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De transfer van Cian Uijtdebroeks doet heel wat stof opwaaien. Een renner die voor het einde van zijn contract vertrekt bij een ploeg is dan ook eerder uitzondering dan de regel in het wielrennen. 

Onder meer Primoz Roglic, Arnaud Démare en Harm Vanhoucke vertrokken recent voor het einde van hun contract. Zij vonden wel een akkoord met hun oude ploeg om eerder te vertrekken. 

Daar stond wellicht een som tegenover die betaald werd door de nieuwe ploeg. Dat lijkt sterk op het transfersysteem van het voetbal, waar transfersommen schering en inslag zijn en bijzonder hoog oplopen. 

In het Belgisch voetbal zijn de transfers de hoofdinkomsten van de ploegen, zonder het opleiden van jonge spelers en ze verkopen voor grote sommen houden ze het hoofd vaak niet boven water. 

Transfersysteem

Daarom is onder meer Patrick Lefevere voorstander van zo’n systeem in het wielrennen. Omdat het wielrennen vooral afhangt van mecenassen, die er zomaar de stekker kunnen uittrekken. 

Met een transfersysteem, vooral een vergoeding voor het opleiden van jonge renners, zouden wielerploegen een reserve kunnen aanleggen die hen minder afhankelijk maakt van sponsors.

Het wielrennen moet gewoon op zoek naar andere inkomsten. Want van tv-rechten zal het door de macht van ASO niet komen. En als tegenwicht tegen het grote geld uit het Midden-Oosten. 
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties