Belgische debutante (19) zorgt voor complete verrassing op het EK baanwielrennen

Belgische debutante (19) zorgt voor complete verrassing op het EK baanwielrennen
Foto: © photonews

De jonge Belgische Lani Wittevrongel (19) heeft op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn verrassend een medaille gepakt. Wittevrongel werd tweede in de scratch en veroverde zilver.

Tijdens de scratch reed Lani Wittevrongel (19) een perfecte wedstrijd. Het werd snel duidelijk dat het zou uitdraaien op een sprint en Wittevrongel liet zich vooraan niet meer wegslaan in de slotrondes.

Ze hield als enige stand in het wiel van de sterke Française Clara Copponi, die het goud pakte. Voorbije Wittevrongel geraakte niemand meer en zo pakte de 19-jarige verrassend zilver. De beste notering ooit voor België op EK op de scratch. 

"Ik heb geprobeerd zo zuinig mogelijk te rijden. Ik ben nooit echt in de problemen gekomen, ben nooit echt in paniek geweest", zei Wittevrongel achteraf bij Sporza. 

Wittevrongel had snel door dat ze de Française moest volgen, want dan zou ze er dicht bij zijn. "Ik hoopte haar op het einde nog voorbij te steken, maar het ging heel snel."

Kopecky als voorbeeld

Dat Wittevrongel nu een medaille pakt op de scratch, is wel geen toeval. Twee jaar geleden werd ze op dat onderdeel al eens Europees kampioen bij de junioren. Al was dit haar eerste kampioenschap sindsdien. 

Wittevrongel rijdt ook op de weg, voor Duolar-Chevalmeire. "Ik wil die twee in de toekomst op elkaar blijven afstemmen. Lotte (Kopecky) is mijn grote voorbeeld", besloot ze nog. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties