Doping of niet? Expert maakt duidelijk hoe Visma-renner tegen de lamp liep

Doping of niet? Expert maakt duidelijk hoe Visma-renner tegen de lamp liep
Foto: © photonews

De Duitser Michel Hessmann kan nog altijd niet koersen omdat er geen duidelijkheid is over de oorzaak van zijn positieve dopingtest. Een Nederlandse dopingexpert denkt dat het om een vervuiling van een ander medicijn gaat.

In juni vorig jaar testte de renner van Visma-Lease a Bike positief op een vochtafdrijvend middel. Dat kan wijzen op het gebruik van andere verboden middelen, die door het vochtafdrijvende middel dan sneller uit het lichaam verdwijnen. 

De Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer is er echter van overtuigd dat vochtafdrijvende middelen tegenwoordig het gebruik van andere producten niet meer kunnen maskeren. De testen kunnen namelijk minimale hoeveelheden vaststellen. 

Niet prestatiebevorderend

De Boer denkt dan ook dat Hessmann een vervuild medicijn heeft genomen. "In het productieproces bij een farmaceut worden er op dezelfde machines meerdere medicijnen gefabriceerd", zegt hij bij Wielerflits. 

"Het kan zijn dat er op die manier minieme reststoffen van een eerder geproduceerd medicijn worden aangetroffen in een ander medicijn. Zo zijn er voorvallen bekend dat er minieme hoeveelheden van een plaspil zijn teruggevonden in paracetamol en andere pijnstillers."

Hessmann kon niet aantonen hoe het product in zijn lichaam terechtkwam, maar de hoeveel blijft wel miniem. De Boer benadrukt dat die niet prestatiebevorderend kon zijn. "Dan moet je echt al een behoorlijke dosis nemen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties