WK 2021

Het WK wielrennen is in 2021 toe aan zijn 94ste editie. Het WK wielrennen 2021 gaat door in Vlaanderen, van 19 september tot en met 26 september. Er werd voor Vlaanderen en België gekozen omdat de UCI in het kader van zijn 100ste verjaardag wilde terugkeren naar één van de stichtende leden.

Vorige editie - WK wielrennen 2020

In september start dus de zoektocht bij de elite van Julian Alaphilippe, Filippo Ganna en Anna van der Breggen. Bij de mannen won Alaphilippe in Imola de WK-wegrit en Ganna de tijdrit. Van der Breggen was bij de vrouwen zowel in de wegrit als het tijdrijden de beste. Van der Breggen bleef in de wegrit haar landgenote Annemiek van Vleuten en de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor. In de tijdrit ging het zilver en het brons respectievelijk naar de Zwitserse Marlen Reusser en de Nederlandse Ellen van Dijk. Wout van Aert pakte bij de mannen tweemaal zilver. Het brons was telkens voor Zwitserland: in de wegrit ging dat naar Marc Hirschi en in de tijdrit naar Stefan Küng.

Favorieten WK wielrennen 2021

Met de start in Antwerpen en aankomst in Leuven komen in de wegrit de klassieke renners en rensters in aanmerking voor de wereldtitel. All ogen zijn gericht op Wout van Aert, die na zijn sterke prestaties in de Tour de France en de Olympische Spelen nog één positie beter wil doen dan vorig jaar. Grote concurrent is zoals zo vaak Mathieu van der Poel, indien die fit geraakt. Julian Alaphilippe wil zijn regenboogtrui niet zomaar afstaan en gaat voor een tweede wereldtitel op rij. Naast de 'Grote Drie' zijn er nog tal van andere renners die kunnen winnen. Magnus Cort, Colbrelli en Mohoric toonden hun goede vorm in de Vuelta of Benelux Tour. Asgreen won dit jaar nog de Ronde van Vlaanderen. Pidcock heeft ook al bewezen het klassieke werk aan te kunnen en drievoudig wereldkampioen Peter Sagan mag je nooit onderschatten.

Ook in het tijdrijden is Wout van Aert één van de absolute medaillekandidaten. Als hij goud wil pakken, moet op het WK wielrennen 2021 regerend wereldkampioen Filippo Ganna verslaan. Met een herboren Tom Dumoulin moeten zij ook zeker rekening houden. Ook andere specialisten, zoals Stefan Küng of Rohan Dennis, mogen dromen van een plekje op het podium. 

Deelnemers WK wielrennen 2021

Het laatste woord is aan de bondscoaches om te bepalen wie allemaal aan de start van het WK wielrennen 2021 komt. Bondscoach Sven Vanthourenhout selecteerde voor België Wout van Aert, Remco Evenepoel, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Yves Lampaert, Victor Campenaerts, Dylan Teuns en Tim Declercq voor de WK-wegrit bij de heren elite. Bij Nederland is het de vraag of Mathieu van der Poel tijdig hersteld geraakt van zijn rugklachten. Die bezorgden hem een verre van ideale aanloop naar het WK. Een grote naam die zeker ontbreekt is die van de Sloveense topper Primoz Roglic: hij past voor zowel de wegrit als de tijdrit. 

Wat zijn de starttijden van het WK wielrennen?

Het WK tijdrijden bij de mannen start op 19 september om 14u30. De vrouwen beginnen eraan op 20 september om 14u40. Ze rijden de wegrit op 25 september vanaf 12u20. Op 26 september is er de wegrit bij de mannen vanaf 10u25.

Wat is de afstand van het WK wielrennen?

In het tijdrijden zal er op het WK 43,3 kilometer afgelegd worden door de mannen en 30,3 kilometer door de vrouwen. De WK-wegrit bij de dames heeft een afstand van 157,7 kilometer. Bij de mannen is de afstand 267,7 kilometer.

Wie won het WK wielrennen 2020?

In 2020 werden Julian Alaphilippe en Anna van der Breggen wereldkampioen en wereldkampioene op de weg. Van der Breggen pakte ook de wereldtitel in het tijdrijden. Bij de mannen won Ganna het WK tijdrijden. 

Programma

19/09 - 22/09 WK Tijdrijden
24/09 - 26/09 WK Weg