Wereldkampioenschap 2022

Het WK wielrennen is in 2022 toe aan zijn 95ste editie. Het WK wielrennen 2022 gaat door in Australië, van 18 tot en met 25 september. Alles over het WK kunt u volgen op Wielerkrant.

Vorige editie - WK wielrennen 2021

In september start de zoektocht naar opvolgers voor Julian Alaphilippe, Filippo Ganna, Elisa Balsamo en Ellen van Dijk. Op het WK in Vlaanderen volgde Alaphilippe zichzelf op in de wegrit en Ganna in de tijdrit. Balsamo was bij de vrouwen de beste in de wegrit, Van Dijk won het WK tijdrijden. Reusser en Van Vleuten pakten in de tijdrit respectievelijk zilver en brons, terwijl dezelfde medailles in de wegrit voor Vos en Niewiadoma waren. Bij de mannen bezorgden Wout van Aert en Remco Evenepoel België in het tijdrijden zilver en brons. Voornamelijk tijdens de wegritten heerste er een geweldige sfeer. De UCI was voor zijn 100-jarig bestaan dan ook bewust teruggekeerd naar België, stichtend lid en wielerland bij uitstek, voor het WK.

Favorieten WK wielrennen 2022

Bij de favorieten op het WK wielrennen 2022 horen de beste klassieke renners, maar ook klimmerstypes. Dat heeft te maken met het zware parcours in Wollongong. Topfavoriet nummer 1 is Wout van Aert. Na alweer een beresterke Tour de France richtte Van Aert zich volledig op de WK-wegrit. Hij past hierdoor zelfs voor het WK tijdrijden. Van Aert deelt het kopmanschap met Remco Evenepoel, die nog maar pas een grote triomf beleefde door de Vuelta te winnen. Gaat hij door op zijn elan en op de adrenaline? De concurrentie voor België komt onder meer van Mathieu van der Poel, al heeft die geen referentie over hoe het nu echt staat met de conditie ten opzichte van de andere toppers. Tadej Pogacar bewees met winst in de GP Montreal klaar te zijn voor het WK. De voorbije jaren hebben aangetoond dat met Alaphilippe altijd rekening gehouden moet worden.

Op het WK tijdrijden zal het van Remco Evenepoel moeten komen om voor een Belgische medaille te zorgen, als hij dan reeds hersteld is van zijn Vuelta. Ganna werd de voorbije twee jaar wereldkampioen tijdrijden. Geen twee zonder drie, zal de Italiaan denken. Andere uitdagers voor de huidige wereldkampioen tijdrijden zijn de Zwitsers Stefan Bissegger - de kersverse Europees kampioen tijdrijden - en Stefan Kung.

Deelnemers WK wielrennen 2022

Wie de deelnemers zijn aan het WK wielrennen 2022, wordt in de eerste plaats bepaald door de bondscoaches van verschillende landen. Die maakten dit jaar soms opvallende keuzes. Zo zijn renners als Cosnefroy, Ewan en Pidcock er niet bij. Alaphilippe zal zijn wereldtitel wel verdedigen, ondanks een val in de Vuelta. De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout selecteerde Stan Dewulf, Remco Evenepoel, Quinten Hermans, Yves Lampaert, Pieter Serry, Jasper Stuyven, Wout van Aert en Nathan Van Hooydonck om mee te gaan naar het WK. Evenepoel en Lampaert rijden de tijdrit, Van Aert doet dat dus niet.

Wat zijn de starttijden van het WK wielrennen?

Het WK tijdrijden bij de vrouwen begint op 18 september om 1u35 Belgische tijd. Om 4u40 zijn de mannen aan zet. Zes dagen later rijden de vrouwen hun wegrit. Ze beginnen er op 24 september aan om 4u55 onze tijd. De dag nadien vertrekken de mannen om 2u Belgische tijd voor hun WK-wegrit.

Wat is de afstand van het WK wielrennen?

De vrouwen en de mannen zullen tijdens het tijdritkampioenschap eenzelfde afstand afleggen. Het is een tijdrit van 34,2 kilometer. In de wegrit van de dames elite is de afstand 164,3 kilometer. De totale afstand van de wegrit bij de heren is 266,9 kilometer.

Wie won het WK wielrennen 2021?

In 2021 werden Julian Alaphilippe en Elisa Balsamo wereldkampioen en wereldkampioene op de weg. Ellen van Dijk pakte de wereldtitel tijdrijden bij de vrouwen, Filippo Ganna deed hetzelfde bij de mannen.

Waar is de finish van het WK wielrennen 2022?

De finish van het WK wielrennen 2022 ligt in Wollongong, een industriestad in de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales. Wollongong zal gedurende een hele week dus het epicentrum zijn van het wielrennen. De start van de wegrit bij de elite dames en heren is in Helensburgh.

Bekijk en download de volledige kalender

Laatste nieuws uit Wereldkampioenschap 2022

Meer nieuws