Wereldkampioenschap 2023

Het WK wielrennen is elk jaar opnieuw het kampioenschap dat er het meeste toe doet en dat is in 2023 zeker niet anders. Wielerkrant houdt u dan ook op de hoogte over alles wat het WK wielrennen 2023 betreft.

Super-WK

Het WK 2023 zal de 96ste editie worden van het kampioenschap waarin de wereldtitel op de weg op het spel staat. Het is voor de allereerste keer dat het deel uitmaakt van een door de UCI georganiseerd Super-WK, waarin nagenoeg alle wielerdisciplines aan bod komen. Het WK vindt elk jaar plaats op een andere plek. Dit jaar gaat het door in de Schotse hoofdstad Glasgow. Alle wegwedstrijden zullen gereden worden tussen 5 en 13 augustus.

Ook op het WK 2023 komen uiteraard verschillende categorieën aan bod. Op 5 augustus is het al aan de junioren dames en junioren heren, die respectievelijk 70 kilometer en 127,2 kilometer zullen afleggen. De junioren vormen de enige categorie die meteen vertrekt in Glasgow. Voor de andere categorieën ligt de aankomst in Glasgow, maar de startplaats elders. Op 6 augustus is het eigenlijk al het hoofdevent: de WK-wegrit bij de heren elite. Zij beginnen in Edinburgh aan een tocht van 271,1 kilometer. De resterende WK's vertrekken in Balloch. De heren beloften rijden op 12 augustus een kampioenschap van 168,4 kilometer. De volgende dag rijden de dames elite en de dames beloften een WK van 154,1 kilometer.

Klimmetjes op parcours

In al deze categorieën zal de ontknoping plaatsvinden op een lokale omloop van 14,3 kilometer, dat eerder ook al dienst deed als parcours voor de Britse kampioenschappen van 2013 en het EK van 2018. Op Montrose Street loopt het 200 meter omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Bij de WK-wegrit van de mannen staat er al een klimmetje op het programma voor Glasgow bereikt wordt. Crow Road is een klim van 5,7 kilometer aan een stijgingspercentage van 4,2%.

Opvolgers voor Evenepoel en Van Vleuten

Er zal in Schotland op zoek gegaan worden naar opvolgers voor Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten, die in 2022 in het Australische Wollongong de wereldtitels pakten bij de elite. Evenepoel werd wereldkampioen door een fantastische solo af te ronden, met een voorsprong van meer dan twee minuten op de eerste achtervolgers. Bij de vrouwen knalde Van Vleuten aan het eind nog weg uit een kopgroep. Lotte Kopecky kon haar niet meer terughalen en spurtte naar zilver. Vlad Van Mechelen zorgde in 2022 nog voor een derde Belgische medaille in een WK-wegrit: hij werd derde bij de heren junioren.

Van Aert bij de favorieten

In het WK van 2023 zal het op het lokale circuit zeker opletten zijn voor een misrekening bij de vele bochten in het stadscentrum. Voorts lijkt het een parcours voor punchers, zoals dat bij de laatste WK's wel vaker het geval was. Dat maakt dat kleppers als Wout van Aert en Mathieu van der Poel zeker tot de favorieten zullen behoren. Wat dit jaar ook een rol speelt, is dat het WK er vrij snel aankomt na het einde van de Tour de France. Het is voor hen dus wel belangrijk dat ze goed uit de Tour komen, net als voor de meeste concurrenten overigens. Een goede Alaphilippe, die al twee wereldtitels op zijn palmares heeft, moet ook wel in staat zijn om iets te doen. Remco Evenepoel zal uiteraard vol overtuiging trachten om zijn wereldtitel te verlengen. 

Bij de vrouwen is het een nieuwe kans voor Lotte Kopecky om na de teleurstelling van vorig jaar opnieuw een gooi te doen naar een gouden medaille. Dé renster van het jaar is tot dusver Demi Vollering en de Nederlandse vindt op het WK ook wel een parcours op haar maat. 

Bekijk en download de volledige kalender

Laatste nieuws uit Wereldkampioenschap 2023

Meer nieuws