Indrukwekkende Hayman vloert Boonen in Parijs-Roubaix

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Indrukwekkende Hayman vloert Boonen in Parijs-Roubaix

Mathew Hayman heeft verrassend een incidentrijke Parijs-Roubaix gewonnen. In een spurt met vijf vloerde hij Tom Boonen op de piste in Roubaix. Stannard werd derde, Vanmarcke kwam als vierde over de meet.

Net zoals in de Ronde van Vlaanderen vorige zondag, lag het tempo opnieuw ontzettend hoog in het eerste uur. De vluchters kregen geen vrijgeleide van het peloton, waar er meteen gekoerst werd. Uiteindelijk raakte er toch een groep weg, met als bekendste namen Marcel Sieberg, Jelle Wallays en Sylvain Chavanel. De voorsprong was ongeveer twee minuten alvorens de renners naar de kasseien van Arenberg trokken.

Door het harde werk van Tony Martin splitste het peloton zelfs op in verschillende groepjes op de kasseien van Maing. Fabian Cancellara en Peter Sagan hadden de boot gemist en moesten in de achtervolging. Een belangrijk moment in de koers, zo bleek.

Tony Martin bleef maar doorgaan en samen met Boonen, Boasson Hagen en Stannard kwam er een kloofje. Vanmarcke wist dat hij moest reageren en deed dat ook. Maar hij wachtte nog even op enkele ploegmaats en kon op 80 kilometer van de meet de aansluiting maken.

Sagan en Cancellara in problemen

In de achtervolgende groep moesten Cancellara en Sagan het zonder ploegmaats stellen. Enkel Jasper Stuyven vervulde zijn rol als luxeknecht voor de Zwitser, maar echt veel dichter kwam het groepje niet.

Vooraan maakte de groep van Boonen aansluiting bij de koplopers, maar dan gebeurden er op korte tijd tal van incidentjes. Team Sky, dat nochtans met vier renners voorin zat, kende twee keer op korte tijd heel wat ongeluk. Dankzij twee valpartijen in evenveel bochten, werden er twee renners uitgeschakeld. Enkel Rowe en Stannard bleven over.

Pech voor Cancellara

Maar in de achtervolgende groep kende er een topfavoriet heel wat pech. Fabian Cancellara ging onderuit op de kasseien en nam Terpstra mee in zijn val. Met een onwaarschijnlijk manoeuvre ontweek Sagan beide renners. De winnaar zat duidelijk bij de koplopers, waar Boonen enkele keren versnelde, maar een goede Vanmarcke liet dat niet gebeuren.

Op 20 kilometer van de streep bleven ze nog met vijf over vooraan. De namen: Hayman, Boonen, Boasson Hagen, Stannard en Vanmarcke. En op Carrefour de l’Arbre – waar anders – viel uiteindelijk de beslissing. Sep Vanmarcke met een stevige versnelling en niemand kon volgen. Hij pakte snel tien seconden, maar Stannard reed het gat dicht.

Velodroom

Op de voorlaatste strook kasseien probeerde Vanmarcke het nog eens, maar niemand gaf een krimp. Het regende in de finale aanvallen, maar niemand geraakte weg. Boonen en Hayman leken te gaan sprinten voor de zege, maar het drietal kwam nog terug.

Hayman zette van ver aan en kon uiteindelijk standhouden. Met zijn 38 lentes is hij één van de oudste winnaar ooit in Roubaix. Boonen zat even ingesloten en werd tweede, Stannard derde. Sep Vanmarcke viel net naast het podium.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties