Mathew Hayman: van 'voorjaar voorbij' tot één van de oudste winnaars in Roubaix
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Mathew Hayman: van een rampvoorjaar tot een schitterende overwinning in Parijs-Roubaix

Mathew Hayman: van 'voorjaar voorbij' tot één van de oudste winnaars in Roubaix

De overwinning van Mathew Hayman in Parijs-Roubaix mag gerust een heuse verrassing worden genoemd. De sympathieke Australiër woont al jaar en dag in Lanaken, maar wat er dit jaar voorafging aan de overwinning van Hayman, is toch best opmerkelijk.

Mathew Hayman startte het seizoen 2015 met het nationale kampioenschap in Australië, waar hij niet finishte. Daarna reed hij de Tour Down Under. Dat leidde tot een 84e plek in de algemene stand. Alvorens eind februari de Omloop Het Nieuwsblad te betwisten, reed de Australiër nog eerst de Cadel Evans Great Ocean Road Race, waarin hij als 28e over de meet kwam.

Voorjaar gedaan

Op 27 februari 2015 begon Hayman aan zijn favoriete voorjaar met de Omloop Het Nieuwsblad. Maar het noodlot sloeg toe. Hayman kwam ten val en onderzoeken in het ziekenhuis van Gent toonden aan dat zijn elleboog gebroken was. Ploegleider van Orica-Greenedge Lorenzo Lapage zei toen nog: "We verliezen onze wegkapitein voor het voorjaar."

Hayman moest ruim een maand herstellen voor hij opnieuw in competitie kwam. En dat was exact acht dagen voor de Helleklassieker. Op zaterdag 2 april werd Hayman 76e in de Gran Premio Miguel Indurain. Een dag later reed hij eveneens in Spanje de Vuelta Ciclista a La Rioja. En dat in het weekend wanneer Vlaanderens Mooiste op het menu stond. De halve Belg was wellicht aan het balen.

Wedstrijdritme

Het doel was duidelijk: toch nog wat ritme opdoen voor de start van Parijs-Roubaix, waar Hayman zoals u ongetwijfeld weet een sprookje beleefde. Al vroeg in de ontsnapping, zijn wagonnetje aanpikken bij Boonen en co, om dan later het helemaal af te maken op de wielerbaan in Roubaix. En dat deed de Australiër met ongeveer 1400 kilometer en slechts 11 koersdagen in de benen. Onwaarschijnlijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

27/02/2021 Omloop het Nieuwsblad
28/02/2021 Kuurne-Brussel-Kuurne
06/03/2021 Strade Bianche
07/03/2021 Paris-Nice
10/03/2021 - 16/03/2021 Tirreno-Adriatico

Nieuwste reacties