Manager van Gilbert: "Nieuwe motortjes in fietsen worden gestuurd door hartritme"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Manager van Gilbert: "Nieuwe motortjes in fietsen worden gestuurd door hartritme"

Vincent Wathelet, manager van Philippe Gilbert, heeft in gesprek met de RTBF enkele opvallende uitspraken gedaan over het gebruik van motortjes in de wielerwereld. Zo zegt hij dat dit al veel langer aan de gang is en dat er al verschillende generaties motortjes in omloop zijn.

"Stefano Varjas (ex-wielrenner en ingenieur motortjes fietsen) heeft lang geleden een renner benaderd waar ik heel dichtbij sta", opent Vincent Wathelet. "Wat er in die Frans-Italiaanse documentaire gebeurde, toonde hij drie jaar geleden al. Ik heb contact met hem gezocht en hij heeft me alles uitgelegd. Het gebeurt zowel bij de jeugd als bij de profs."

"Er wordt vaak gesproken over 2010 (Cancellara won Ronde en Roubaix), maar het kwam al veel vroeger voor in de wielerwereld", vervolgt de manager van Gilbert. "Maar de controles zijn onvoldoende. De UCI-scanners zijn niet goed genoeg om controles mee te doen. De motortjes die nu gebruikt worden, werden oorspronkelijk in de ruimtevaart gebruikt en zijn zeer krachtig en duurzaam."

Eerste generatie

"Ze worden zelfs gestuurd door het ritme van het hart", zegt Wathelet. "Thermische camera's zijn dus de enige camera's om die motors op te sporen en niet de scanners die in 2011 hun intrede deden. Femke Van den Driessche werd betrapt op het WK met het huidige systeem, maar dat was de eerste generatie van motortjes."

"In de laatste Tour de France vond ik het verbazingwekkend dat sommige ploegen meteen na de finish de wielen van de fiets haalden", geeft Wathelet nog een aanwijzing. "En dan zetten ze hun renners meteen op een hometrainer. Ik heb dat allemaal gemeld, maar er wordt enkel en alleen actie ondernomen als er iemand gevat wordt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties