"Je bent te oud, ga naar huis en maak een baby"

Maarten Pottie
| 0 reacties
"Je bent te oud, ga naar huis en maak een baby"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Opschudding in de Britse wielerwereld rond baanwielrenster Jess Varnish. Ze zag haar contract niet verlengd bij de Britse wielerbond. De reden die ze kreeg van technisch directeur Shane Sutton kan voor haar niet door de beugel.

De 25-jarige Varnish is een specialiste van de sprint die al een mooie collectie medailles verzamelde. Omdat ze zich niet kon plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio, kreeg ze geen contractverlenging. Volgens de renster kreeg ze daarbij te horen dat "25 te oud was en dat ze maar beter een baby kon gaan maken".

Machogedrag

Toen Varnish technisch directeur Sutton en bondscoach Iain Dyer tegen kwam, vroeg naar een reden om haar uit het team te zetten en volgens haar konden ze die niet geven. "Ze zeiden enkel dat ik lang genoeg van het team had deel uitgemaakt en dat ik met mijn 25 jaar te oud was geworden. Sutton voegde eraan toe: 'Ga naar huis en maak een baby'."

Volgens de 25-jarige heerst er al jaren een machocultuur binnen de Britse wielerbond. Toen ze in 2012 op de Spelen in Londen deelnam met Victoria Pendleton, sneuvelden ze in de halve finales. "Na de Spelen kreeg ik te horen dat met een achterste zoals het mijne mijn positie binnen het team nooit zou kunnen wijzigen", aldus Varnish. "Mijn kont was te dik, daar kwam het simpelweg op neer."

Reactie wielerbond

De Britse wielerbond reageerde al op de beschuldigingen van Varnish. "De beslissing om Jess uit het team te weren, is louter gebaseerd op sportieve gronden", klonk het. "In het verleden heeft zij nooit klachten geuit over seksisme of een andere vorm van discriminatie door de Britse wielerbond. Niettemin nemen wij deze beschuldigingen heel ernstig en zullen haar contacteren voor een gesprek."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties