Thomas De Gendt mee op het podium, maar fenomenale Julian Alaphilippe steviger in het geel na tijdritwinst in Pau
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 15 reacties

Julian Alaphilippe wint de tijdrit in de Tour en zit steviger in het geel

Thomas De Gendt mee op het podium, maar fenomenale Julian Alaphilippe steviger in het geel na tijdritwinst in Pau
Foto: © photonews

Julian Alaphilippe heeft de tijdrit in Pau naar zijn hand gezet. De Fransman verraste alles en iedereen en bleef Tourfavoriet Geraint Thomas en onze landgenoot Thomas De Gendt voor, die lang in de hot seat zat.

Na de eerste bergrit in de Pyreneeën mochten de renners in de Tour vrijdag hun eerste en enige tijdrit afwerken in drie weken. Grote favoriet voor de tijdrit in Pau? Niemand minder dan Wout Van Aert. Zeker na de vreemde opgave van wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis. 

De jonge Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick.Step) zette een eerste richttijd neer, maar was het Thomas De Gendt die liefst 16" beter deed en naar de hot seat mocht. Daar zou de Waaslander een hele tijd blijven zitten.

Exit Van Aert

Van Aert was aan de tussenpunten trager dan De Gendt, maar zag een mooie prestatie gefnuikt door een zware valpartij in één van de laatste bochten. Exit Van Aert in zijn eerste Tour. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Het zou gaan om een diepe snijwonde in zijn bovenbeen. 

Uran was de eerste die echt aanspraak maakte om De Gendt te kloppen. De Colombiaan lag bijna altijd in balans met de Lotto Soudal-renner, maar was uiteindelijk 28 honderdsten van een seconde trager. Maar er moesten nog enkele kanonnen komen: Geraint Thomas en gele trui Julian Alaphilippe, bijvoorbeeld. Die laatste verraste zelfs met de beste tijd aan het eerste tussenpunt. 

Thomas en Alaphilippe

Ook Steven Kruijswijk deed het meer dan behoorlijk aan het eerste tussenpunt, maar kende daarna te veel verval. Al snel was het duidelijk dat Thomas en Alaphilippe te duchten concurrenten zouden worden voor De Gendt. Meer zelfs: ze zouden De Gendt nog van de troon stoten. 

Thomas deed uiteindelijk 22" beter dan De Gendt, maar Alaphilippe ging zelfs nog met 14" onder de tijd van de kopman van Ineos. Opnieuw een huzarenstukje voor Alaphilippe, die nog wat steviger in het geel zit. De Gendt mocht als derde wel mee op het podium. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

01/02/2020 - 02/02/2020 WK
05/02/2020 Parkcross
08/02/2020 Krawatencross
09/02/2020 Noordkempen Merksplas
15/02/2020 Noordzeecross

Nieuwste reacties