TDF 2020: Van Aert doet Bernal lossen op de Grand Colombier

Van Aert doet Bernal lossen op de Grand Colombier

TDF 2020: Van Aert doet Bernal lossen op de Grand Colombier
Foto: © photonews

In wat een spetterende etappe moet worden met finish op de Grand Colombier, was er alvast een intens gevecht om mee in de ontsnapping te geraken. Er moest voor gevochten worden, maar uiteindelijk wisten toch acht renners zich te manifesteren in de vroege vlucht.

Daar zit alweer geen enkele Belg bij. Al is het niet dat ze niet geprobeerd hebben. Ben Hermans, Tom Van Asbroeck, Greg Van Avermaet: ze deden zeker hun best om in de goede vlucht te zitten, maar schijnbaar niet op het goede moment.

Er wilden zo veel renners mee in de ontsnapping zitten dat het wel even duurde eer die tot stand kwam. Acht renners beschikten wel over de juiste timing: Herrada, Bonifazio, Gogl, Ledanois, Marcato, Rolland en Trentin. Met Geschke en Trentin zijn twee ploegmaats van Van Avermaet dus wel mee. Rolland heeft zich ook al vaker getoond de voorbije dagen.

OPGAVE HIGUITA

Overigens valt er ook een nieuwe opgave te melden in de Ronde van Frankrijk. Higuita is uit de Tour gestapt nadat hij eerder in de rit ten val was gekomen door een manoeuvre van Jungels. Aan de tussensprint liep Bennett twee punten uit op Sagan in de strijd om de groene trui.

Update: De Montéé de la Selle de Fromentel heeft het peloton al serieus uitgedund. Ook voorin hebben de sterksten bergop zich al laten gelden. Dat zijn Geschke, Rolland en Herrada. De kunst van het dalen heeft Gogl echter het beste onder de knie. De NTT-renner knalt de drie voor hem voorbij en gaat even solo. Rolland weet hem later toch weer bij te benen.

Rolland en Gogl zijn de enige vluchters die voor aanvang van de beklimming van de Grand Colombier uit de greep van de favorieten blijven. Het duo komt er aan de voet met een voorsprong van zo'n twee minuten. Zoals verwacht is deze 17 kilometer lange klim dus doorslaggevend in de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk.

Van Aert ment het peloton op de beginstroken van de Colombier. Voorin heeft Rolland medevluchter Gogl achter zich gelaten. Guillaume Martin moest even halt houden om van fiets te wisselen na een defect. Ondertussen is hij weer in het peloton.

Wat nu? Bernal in de problemen! Op 13km van de finish is het nog altijd van Aert die het tempo bepaalt in de groep der favorieten en hij doet de Tourwinnaar van vorig jaar lossen!

Het werk van Van Aert zit erop op 8,5 kilometer van de streep. Hij zet zich langs de kant en laat zijn collega's zijn werk verderzetten. 

Ondertussen heeft Dumoulin zich op kopt gezet bij de favorieten. Roglic heeft ook nog Sepp Kuss bij zich als laatste luitenant. Bernal volgt op 3'17", Quintana op 2'17".

Pogacar pakt tweede etappe

De favorieten blijven bij elkaar tot de laatste kilometer. In een ultieme slijtageslag pakt Pogacar de winst voor Roglic.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties