Mathieu van der Poel toch in het voordeel in Luik-Bastenaken-Luik? "Net daar ligt zijn kracht"

Mathieu van der Poel toch in het voordeel in Luik-Bastenaken-Luik? "Net daar ligt zijn kracht"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Mathieu van der Poel rijdt zondag met Luik-Bastenaken-Luik al zijn vierde monument die voorjaar. Voor de wereldkampioen wordt het wellicht de zwaarste van allemaal.

In Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix trok Mathieu van der Poel al minstens één keer aan het langste eind. Het zijn dan ook koersen die hem op het lijf geschreven zijn met vooral korte inspanningen. 

Luik-Bastenaken-Luik wordt zondag dan ook een ander paar mouwen. In laatste 35 kilometer wachten de Côte de La Redoute (1.6 km aan 8.8%), de Côte des Forges (1.3 km aan 7.4%) en de Côte de la Roche-aux-Faucons (1.3 km aan 10.1%). 

De beklimmingen zijn veel langer dan in Vlaanderen, met inspanningen die tussen de 5 tot 10 minuten liggen. "Dat ligt misschien juist op de grens van inspanningen bergop die net te lang zijn voor Mathieu", zegt inspanningsfysioloog Jan Boone bij Sporza. 

Afstand in voordeel Van der Poel?

Toch zou Van der Poel nog een ander voordeel kunnen hebben, namelijk de afstand. Met 254,5 kilometer gaat Luik-Bastenaken-Luik boven de magische grens van 6 uur. En daarin gelden andere wetten. 

"In een koers van 250 km met veel hellingen heb je natuurlijk een verval in prestatie. De echte wereldtoppers kunnen dat verval tegenwoordig heel erg beperken, en net daar ligt de kracht van MVDP", stelt Boone nog. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties